EK actie! Ontvang bij elke aankoop op Total Bite een gratis EK-armbandje!

Het kerstdiner is niet voor honden

 

tb-kerstdiner-hond

Een veilig en smakelijk feestmaal met Total Bite

De feestdagen gaan gepaard met gezelligheid en lekker eten voor het hele gezin. Het is dan ook verleidelijk om jouw hond mee te laten genieten van de feestelijke maaltijden. Toch is dit af te raden; veel humaan voedsel is niet geschikt voor honden én kan vervelende gezondheidsklachten veroorzaken zoals maag- en darmproblemen. In dit artikel vertellen we hoe jij samen met jouw hond veilig kan genieten van de feestdagen.

Klachten door verkeerd voedsel te eten

Het is vaak verleidelijk om honden tijdens de feestdagen iets speciaals te geven. Vooral het geven van resten overgebleven van het kerstdiner is hierbij een geliefde keuze. Toch is het beter om dit niet te doen. Tijdens de feestdagen zien dierenartsen een verdubbeling van patiënten met maag- en darmklachten. Te veel onbekend eten in één keer kan flinke maag- en darmproblemen veroorzaken. Het eten is vaak zo bereid dat het voor honden erg lastig te verteren is, verkeerd verhit is of erg veel kruiden en specerijen bevat. Sommige ingrediënten kunnen zelfs giftig en erg gevaarlijk zijn voor honden. Wees dus alert en voer geen resten van het kerstdiner of andere humane voeding.

Valt er nou toch iets op de grond of weet jouw hond iets van het aanrecht te bemachtigen? Ben je bang dat het niet geschikt was voor jouw hond? Wees dan altijd even extra alert op de algemene symptomen die bij een vergiftiging kunnen optreden:

  • Braken
  • Diarree
  • Buikpijn (uit zich door een kromme, ongemakkelijke houding)
  • Afwijkend gedrag zoals kwijlen, gapen, piepen

Vertoont je hond deze symptomen of wil jij zeker weten dat er niks aan de hand is? Bezoek dan altijd de dierenarts om je hond voor de zekerheid te laten controleren.

Laat je hond in balans blijven

Naast dat humane voeding voor honden gevaarlijk kan zijn, bevat het ook veel vet en koolhydraten. Bij het voeren van deze maaltijden kunnen honden zich sneller vol voelen. De kans bestaat dat ze dan hun eigen brokken laten staan. Het nadeel hiervan is dat honden dan belangrijke vitaminen en mineralen niet binnenkrijgen. Een goede kwaliteit hondenvoeding is namelijk zo samengesteld dat jouw hond de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnenkrijgt om in topconditie te blijven. Bij het voeren van humaan voedsel in combinatie met het geven van brokken raken deze verhoudingen uit balans. Hierdoor is het lastig te achterhalen of voldaan wordt aan de voedingsbehoefte. Het ontstaan van overgewicht is dan ook een veel gezien gevolg bij honden.

6 meest voorkomende gevaarlijke gerechten

Rond de feestdagen worden vaak een aantal heerlijke gerechten op tafel gezet. Het is verleidelijk dit te delen met jouw viervoeter, maar onthoud goed: veel van deze feestmalen zijn voor honden niet gezond en soms zelfs gevaarlijk. Om te voorkomen dat jouw feestdagen eindigen in een tragedie, hebben we de 6 meest voorkomende gevaarlijke gerechten rondom de feestdagen op een rij gezet.

1. Pas op met brood- en olliebollendeeg
In deeg zoals brooddeeg wordt vaak gist toegevoegd zodat het gaat rijzen en luchtig wordt. Wanneer jouw hond het deeg op eet gaat dit proces in de maag verder. Helaas kan dit leiden tot lichamelijke ongemakken. Wanneer het deeg te lang in de maag zit kan dit in de ernstige gevallen zelfs leiden tot:

  • Scheuren van de maag
    Het deeg wordt door het rijzen steeds groter en de maag kan deze grote hoeveelheid niet altijd aan. Aan het begin zal je hond dit ervaren als een ongemakkelijk gevoel, maar uiteindelijk kan dit leiden tot ernstige pijn en zelfs het scheuren van de maag.
  • Alcoholvergiftiging
    Wanneer het deeg in de maag blijft wordt er een proces gestart; gisten of fermenteren. Tijdens dit proces komt alcohol vrij wat in de bloedbaan van jouw hond terecht kan komen. Dit veroorzaakt bij honden al snel een alcoholvergiftiging, met erg nare gevolgen.

Ben jij bang dat jouw hond van het deeg heeft gegeten? Let dan op de volgende symptomen en neem contact op met de dierenarts. Belangrijk om te weten is dat het formaat van de hond een grote rol speelt bij de ernst van de symptomen. Hoe kleiner de hond, hoe erger de gevolgen. Daarnaast speelt ook de tijd dat het deeg in de maag zit een belangrijke rol. Hoe eerder het deeg uit de maag verwijderd kan worden, hoe minder symptomen de hond zal vertonen.

Enkele voorbeelden van symptomen die mogelijk kunnen optreden:

  • Opzwellen van de buik
  • Braken
  • Diarree
  • Coördinatieproblemen
  • Ademhalingsproblemen
  • Coma

2. Splinters van botten
In de natuur kunnen honden zonder problemen rauwe botten eten. Dat is mogelijk dankzij het zuur in de maag. Bij het verhitten van botten verandert de textuur, waardoor deze kunnen gaan splinteren. Voornamelijk kippenbotten en lamskluiven staan hier bekend om, maar dat betekent niet dat andere verhitte botten wel veilig zijn. De splinters komen terecht in de verteringsorganen zoals de slokdarm. Dat kan tot perforatie van belangrijke organen leiden, met alle gevolgen van dien. De gesplinterde botten kunnen tijdens het eten ook het gehemelte of tandvlees van de hond beschadigen. Geef jouw hond dus liever geen overgebleven stukken vlees met bot van tafel.

3. Zuivelproducten
Wist jij dat honden net zoals mensen last kunnen hebben van een lactose-intolerantie? Het merendeel van de honden kan niet tegen zuivelproducten doordat deze lactose bevatten. Geef tijdens de feestdagen dus liever geen ijs, kaas of andere zuivelproducten aan je hond. Hierdoor kan een voedselallergie getriggerd worden met maag- en darmproblemen, hevige jeuk en diarree als gevolg.

4. Specerijen
Het kerstdiner wordt vaak verrijkt met heerlijke kruiden en specerijen. Dat is voor mensen erg lekker, maar kan bij honden veel ongemak veroorzaken. De meeste kruiden en specerijen bevatten giftige stoffen voor honden, en zijn dus niet geschikt om te voeren. Zelfs de kleinste hoeveelheden kruiden en specerijen kunnen soms ernstige problemen veroorzaken.

Een aantal voorbeelden van ongeschikte kruiden en specerijen voor honden zijn:

  • Peper; het binnenkrijgen van peper kan voor honden die medicijnen krijgen nare gevolgen hebben. Peper bevat piperine, een stof dat het opnemen van medicijnen makkelijker maakt. Dat klinkt misschien als een voordeel, maar kan juist leiden tot een onbedoelde overdosis van peper.
  • Muskaatnoot; het opeten van muskaatnoot kan leiden tot ernstige problemen. Het bevat een giftige stof genaamd myristicine, wat bij honden kan leiden tot beroertes.
  • Knoflook- en uienpoeder; deze kruiden bevatten een gevaarlijke stof genaamd thiosulfaat. Dit kan leiden tot het barsten van rode bloedcellen met bloedarmoede als gevolg.
  • Bieslook; net zoals knoflook- en uienpoeder heeft bieslook een negatief effect op de rode bloedcellen. Het verschil is dat de kleinste hoeveelheden bieslook al erg giftig kunnen zijn. Let daarom goed op dat jouw hond niet met bieslook in aanraking komt.

5. Chocolade, noten en rozijnen
Tijdens de feestdagen staan vaak schalen met heerlijke lekkernijen op tafel. Dat maakt het erg makkelijk om tussendoor te genieten van een hand vol snacks. Toch is dit voor hondeneigenaren niet altijd het beste idee. Veel van de tafelsnacks zijn voor honden erg aantrekkelijk, maar helaas ook erg giftig. Om te voorkomen dat jouw hond iets van tafel pakt is het belangrijk om de schalen goed af te dekken, vooral wanneer hier geen toezicht op gehouden kan worden. Heb jij een snelle hond die gelijk alles van tafel haalt of loop jij liever geen risico? Vermijd dan vooral de volgende lekkernijen:

  • Chocolade
  • Macadamianoten, amandelen en walnoten
  • Druiven en rozijnen

6. Dennenbomen zijn giftig voor honden
Naast al het lekkere gerechten, de cadeaus en gezelligheid zijn in vele huizen dennenbomen ook onmisbaar rondom de feestdagen. Pas hier wel mee op! In dennenbomen zit een sap dat giftig voor honden is en laat dit nou net de meest gebruikelijke kerstboom zijn. Dagelijks vallen een flink aantal naalden uit de kerstboom, en voor honden zijn deze erg makkelijk om op te eten wanneer jij even niet oplet. Ook het water waar de kerstboom in staat bevat na een periode de giftige sappen van de boom. Voor honden is het erg verleidelijk om dit water op te drinken. Let dus altijd goed op dat de waterbak van de kerstboom goed afgesloten is. Voor honden die veel dingen van de grond eten is het verstandig om te overwegen een kerstboom van kunststof te nemen. Heb jij op dit moment al een dennenboom? Hou de volgende symptomen goed in de gaten:

  • Diarree
  • Maag- en darmklachten
  • Problemen met het zenuwstelsel

Feestmaal met Total Bite

De voedingen van Total Bite zijn niet alleen gezond, maar hebben ook een hoge smaakacceptatie. En dat maakt iedere maaltijd al een feestmaal op zichzelf. Jouw hond heeft helemaal geen extra toevoegingen nodig om te kunnen genieten van hun voeding. Iedere hond heeft een andere voedingsbehoefte, en zal het meest genieten van een voeding die hierop aansluit. Wanneer jouw huisdier vervelende gezondheidsproblemen ondervindt kunnen er specifieke voedingsbehoeften ontstaan om hun conditie en gezondheid te onderhouden. Om deze reden heeft Total Bite een breed assortiment aan voedingen die specifiek aansluiten op de voedingsbehoeften van honden in verschillende levensfases en met verschillende gezondheidsproblemen.

Wil jij weten welk feestmaal bij jouw hond past? Bekijk ons speciale keuzemenu en maak met de juiste Total Bite voeding van het kerstdiner pas echt een feest!

1e keuze – Puppybrokken
Opgroeiende, actieve pups kunnen niet zonder de juiste bouwstoffen. Total Bite Puppybrokken bevatten de ingrediënten die jouw puppy nodig heeft om te gezond op te groeien. De voeding is speciaal verkrijgbaar in drie varianten voor pups van verschillende formaten:

2e keuze – Adult brokken
Voor volwassen honden is het belangrijk om de juiste voedingsstoffen uit de dagelijkse voeding te halen. Total Bite Adult bevat brokken die speciaal ontwikkeld zijn om de gezondheid en conditie optimaal te houden. Hét recept voor volwassen honden en verkrijgbaar in drie variantanten:

3e keuze - Senior brokken
Oudere honden bewegen minder en hebben een dalend energieniveau, waardoor de voedingsbehoefte lager is. Het eten verteert langzaam en voedingsstoffen worden minder snel opgenomen, wat de kans op overgewicht vergoot. Total Bite Ligt Senior is ontwikkeld om honden met een verminder energiebehoefte en/of overgewicht in optimale conditie te houden.

4e keuze – Speciale brokken
Een intolerantie of overgevoeligheid kan ervoor zorgen dat je hond net iets andere voeding nodig heeft. Total Bite Specials bevatten brokken die zijn afgestemd op honden met een voedselallergie, vachtproblemen en/of gevoelige huid. Zo bevatten de brokken een beperkte variatie aan dierlijke eiwitbronnen en zijn deze glutenvrij. Verkrijgbaar in drie verschillende smaken:

5e keuze – Fresh brokken
Een optimale conditie vormt de basis voor een goede algehele gezondheid. Total Bite Fresh bestaat uit brokken die ervoor zorgen dat een hond minder risico op voedselintolerantie, dankzij de verse toepassing vanuit één eiwitbron. Deze voeding is volledig graan- en gluten vrij, waardoor het zeer geschikt is voor overgevoelige honden. Bekijk direct de drie verschillende smaken:

Heb jij nog vragen over het voeren van resten kerstdiner of ben jij opzoek naar de juiste hondenbrokken? Kom eens langs bij een Total Bite verkooppunt bij jou in de buurt en vraag het de specialist! 
 

Gerelateerde producten

externalId=totalbite-news-detail-v2-5.1.1.1.2&filter[active]=1&filter[tags]=het-kerstdiner-is-niet-voor-honden