EK actie! Ontvang bij elke aankoop op Total Bite een gratis EK-armbandje!

Hoeveel mag mijn hond eten?

Geef je hond de juiste hoeveelheid voer

Om je hond gezond en gelukkig te houden is het niet alleen belangrijk om kwalitatief goed voer te geven. Het geven van de juiste hoeveelheid voer is ook erg belangrijk. Doe je dit niet dan wordt je hond al snel te dik of te dun en dat kan vervelende (gezondheids-)problemen veroorzaken.

Maar hoeveel mag jouw hond eigenlijk eten? En is dit voor alle honden gelijk? Waar moet je de hoeveelheid voer die je aan je hond mag geven eigenlijk op baseren? In dit artikel vertellen we je meer over het belang van de juiste hoeveelheid voer en hoe je kunt berekenen hoeveel jouw hond mag eten.

Hoeveel mag een hond eten?
De hoeveelheid voer die een hond mag eten hangt van meerdere factoren af. Hierdoor is de te geven hoeveelheid voor geen één hond gelijk. Soms lijkt dit bij het aflezen van een voedingsadvies of voedingstabel wel zo, maar onthoud dat dit altijd richtlijnen en gemiddelden zijn. Hoeveel voer je uiteindelijk echt dient te geven hangt met name van de leeftijd, ras of type, het geslacht, de gezondheid en activiteit af.

Als puppy is je hond vele malen kleiner dan wanneer deze volwassen is. Naast dat de brokjes kleiner zullen zijn, geldt dit ook voor de maaltijd in zijn geheel. Als je puppy dezelfde hoeveelheid als je volwassen hond zou eten, dan zou het buikje wel erg vol komen te zitten! Het is belangrijk de pup de juiste hoeveelheid voeding met de juiste voedingsstoffen te geven. Speciale puppyvoeding is een vereiste. Grote en gewicht speelt ook mee bij de verschillen tussen volwassen honden onderling. De buik van een Berner Sennenhond heeft net even iets meer voeding nodig dan het buikje van een Chihuahua. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met hoe actief je hond is en of er sprake is van een snelle(re) stofwisseling. Actieve honden kunnen net even iets meer voeding nodig hebben om goed in balans te blijven.

De conditie van je hond speelt een belangrijke rol in het bepalen van de juiste hoeveelheid voeding. Met conditie bedoelen we de algehele conditie en niet alleen het uithoudingsvermogen. Is jouw hond goed gezond? Is er sprake van gezondheidsproblemen waar rekening mee gehouden moet worden? Een gecastreerde hond heeft bijvoorbeeld gemiddeld 25-30% minder energie nodig dan voorheen. De hoeveelheid voeding moet hier ook op aangepast worden, anders wordt je hond al snel te zwaar. Het gewicht van je hond ten opzicht van het gewenste gewicht telt ook mee. Wanneer jouw hond wel wat aan zou mogen komen in gewicht zou je wat meer voeding kunnen geven, of juist minder wanneer je hond te dik is. Voorkom wel dat je hond met een hongergevoel rondloopt. Overstappen naar een andere geschikte voeding, zoals Total Bite Light, kan dan nodig zijn.

Waarom is de juiste hoeveelheid voer zo belangrijk?
Om je hond gezond te houden is het belangrijk de juiste hoeveelheid voer te geven. Je hond moet belangrijke voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden binnekrijgen om gezond te blijven. Wanneer je hond niet genoeg voer krijgt kan dit tekorten opleveren, wat op de langere termijn veel schade kan veroorzaken. Andersom, het krijgen van teveel voeding, levert ook veel problemen op. Overgewicht is erg slecht voor de gewrichten en organen en tevens loopt je hond daarmee een verhoogde kans op diabetes en hartproblemen.

Houd je hond in conditie door de juiste hoeveelheid voer te geven en dit gedurende het hondenleven ook goed te blijven monitoren. De voeding van Total Bite is speciaal ontwikkeld om de gezondheid en conditie van de volwassen hond optimaal te houden. Voor volwassen honden is het belangrijk om de juiste voedingsstoffen uit de dagelijkse voeding te kunnen halen. Total Bite Adult draagt bij aan een optimale conditie, zorgt voor een gezonde huid en glanzende vacht, ondersteunt het immuunsysteem en zorgt voor gezonde tanden en botten. Zo vind je altijd hét recept voor de volwassen hond.

Het afstemmen van de juiste hoeveelheid voer op een dag is ook erg belangrijk omdat honden een aantal keren per dag voer krijgen. Als je alles in 1x zou geven zou dit wel erg veel zijn. De meeste honden krijgen 2 of 3 keer per dag te eten. Puppy’s soms nog eerst 4 keer per dag. Door de maaltijden over de dag te verdelen kun je de totale hoeveelheid goed opdelen. Zorg ervoor dat je de maaltijden per keer goed afweegt zodat je hond aan het eind van de dag uiteindelijk de juiste hoeveelheid voer heeft gekregen. Houd je aan de dagelijkse hoeveelheid die je aan de hand van bovenstaande punten hebt vastgesteld.

Hoe bereken ik hoeveel mijn hond mag eten?
De juiste hoeveelheid voeding voor je hond is af te lezen in de voedingstabel. Deze tabel vind je overzichtelijk op de verpakking van de Total Bite hondenvoeding. De aangegeven hoeveelheden zijn afgestemd op het gewicht en de leeftijd van je hond. In de eerste kolom wordt verticaal het gewicht weergegeven en bovenaan de tabel vind je horizontaal de leeftijd. Zoek het gewicht dat je hond op volwassen leeftijd mag wegen. De weergegeven hoeveelheid voeding, is de geadviseerde dagelijkse hoeveelheid in grammen passend bij de leeftijd en het ideale volwassen gewicht van jouw hond.

Afhankelijk van de activiteit en conditie, kan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aangepast worden met 10% meer of minder voeding om het optimale gewicht te behouden. Nogmaals, de aangegeven hoeveelheden zijn richtlijnen en gemiddelden. Het kan goed zijn dat jouw hond net iets minder of net iets meer nodig heeft om goed op gewicht te blijven. Blijf het gewicht goed in de gaten houden en stuur bij waar nodig. Voor puppy’s is het aan te raden regelmatig even te wegen en het gewicht bij te houden in een groeiboekje.

Zorg tevens dat er altijd vers en schoon drinkwater beschikbaar is. Zijn er onduidelijkheden over de voedingstabel? Neem dan gerust contact met ons op. Kom voor advies op maat of een handige maatbeker om de juiste hoeveelheid hondenbrokken af e meten eens lang bij één van de Total Bite verkooppunten. De Total Bite specialist helpt je graag verder.

Gerelateerde producten

externalId=totalbite-news-detail-v2-5.1.1.1.2&filter[active]=1&filter[tags]=hoeveel-mag-mijn-hond-eten