Heeft jouw hond last van huid- of vachtproblemen?

Huid- en vachtproblemen bij de hond

Over mensen wordt weleens gezegd: “De huid is een weerspiegeling van je gezondheid”. Dit gezegde geldt ook voor honden. Een gezonde huid is bij de hond te herkennen aan een glanzende en volle vacht. Helaas komen huid- en vachtproblemen beide vaak voor bij de hond. De symptomen zijn zeer divers, maar zijn gelukkig snel te herkennen. In dit artikel lees je hoe je huid en/of vachtproblemen herkent, wat de oorzaak kan zijn en wat je kunt doen als jouw hond huid- of vachtproblemen heeft.

Het belang van een gezonde huid en vacht
Een stralende vacht is niet alleen het meest kenmerkende onderdeel van de hond, het is in samenwerking met de huid ook nog eens belangrijk voor de gezondheid van het dier. Aan de huid en vacht van een hond kun je de algehele gezondheid van een hond goed aflezen: een ziekte of verminderde weerstand gaat veelal gepaard met een verandering in de vacht of huid. De vacht houdt de lichaamstemperatuur van je hond op peil en de huid beschermt de hond tegen allerlei invloeden van buitenaf. Tenslotte zorgt je huid voor de opslag van allerlei eiwitten, voedingsstoffen en heeft het een zintuiglijke functie. Het is dus heel belangrijk om beide in goede gezondheid te houden.

Hoe herken ik huid- en vachtproblemen bij mijn hond?
Er bestaan veel verschillende symptomen waaraan je huid- en/of vachtproblemen kunt herkennen. Wanneer je één of meer van de volgende symptomen herkent, is er kans dat je hond huid- of vachtproblemen heeft welke meer aandacht dienen te krijgen.

  • Roodheid en/of bultjes op de huid
  • Kale plekken of overmatig haarverlies
  • Oorontsteking
  • Witte huidschilfers
  • Doffe, stinkende vacht
  • Jeukende huid (krabben, likken en buiten)

Herken je één of meerdere symptomen, raadpleeg dan je dierenarts.

Veelvoorkomende oorzaken van huid- en vachtproblemen
Er zijn veel verschillende oorzaken van huid- en vachtproblemen bij je hond. We sommen de meest voorkomende oorzaken en de bijbehorende adviezen voor je op.

Parasieten
Een hond kan last hebben van parasieten zoals vlooien, teken of mijten. Vlooien veroorzaken heftige jeuk en wanneer je hond allergisch is voor het speeksel van de vlo kan de jeuk zo erg worden dat de hond zichzelf tot bloedens toe krabt en bijt. Als je hond last heeft van parasieten, is het aan te raden om een bezoek te brengen aan de dierenspeciaalzaak of de dierenarts. Er zijn voldoende anti-parasiet producten op de markt om parasieten de baas te zijn.

Schimmelinfecties
Schimmels kunnen veroorzaakt worden door een verminderde weerstand en kunnen zorgen voor schilfering en kale plekken. Wanneer je een schimmelinfectie constateert bij je hond is het noodzakelijk om de dierenarts te raadplegen. Schimmelinfecties zijn niet alleen besmettelijk voor honden onder elkaar, maar kunnen ook overgedragen worden naar mensen. Als jij zelf ook rode ronde plekjes op de huid hebt is het aan te raden om je huisarts hierover te raadplegen.

Schurft
Schurft wordt veroorzaakt door de sarcoptesmijt. De mijt graaft gangetjes in de huid wat veel jeuk veroorzaakt. In een later stadium kan het hele lichaam geïnfecteerd raken. Schurft is goed te behandelen. Net als een schimmelinfectie is schurft ook besmettelijk voor de mens. Het kan jeuk en uitslag veroorzaken, maar deze bijwerkingen verdwijnen gelukkig snel nadat de hond genezen is.

Atopie
Atopie is een verzamelnaam voor huidproblemen die veroorzaakt worden door allergische reacties op bepaalde stoffen in de omgeving. Atopie kan, net als bij mensen met hooikoorts, veroorzaakt worden door stuifmeel, pollen en grassen, maar kunnen ook het hele jaar voor problemen zorgen. Atopie zorgt voor veel jeuk, het verkleuren van de vacht of kale plekken rond de ogen, poten en ellebogen. Wanneer je hond last heeft van atopie is het van belang om de ontsteking tot rust te brengen met behulp van antibiotica en jeukremmers. Ook kan er gebruik worden gemaakt van jeukstillende shampoo.

Voedselallergie
Sommige honden kunnen allergisch reageren op bepaalde bestandsdelen in de voeding. Voedselallergie zorgt in de meeste gevallen door jeuk, waardoor de hond door te krabben, bijten en likken de huidklachten verergert. Deze jeuk kan in een later stadium bulten op de buik en ellebogen veroorzaken. Wanneer deze symptomen zich voordoen, is het aan te raden om de dierenarts te raadplegen om een diagnose te stellen. Vaak kan een hond een voedselintolerantie of -allergie hebben voor één of meerdere soorten dierlijk eiwit. Wanneer voedselintolerantie of -allergie is geconstateerd, is het gebruikelijk een zogeheten eliminatiedieet te volgen. Tijdens dit dieet mag je hond alleen voer met één dierlijke eiwitbron. Het kan soms nodig zijn om over te stappen naar een andere voeding. De Total Bite Fresh is uitermate geschikt voor gevoelige honden. Dit voer is er in de varianten Zalm, Lam en Kip, en speciaal voor puppy’s.

Sterilisatie en castratie
Naast deze oorzaken ervaren baasjes vaak een vette en doffe vacht na het castreren of steriliseren van de hond. Dit wil niet zeggen dat je hond kampt met huid- of vachtproblemen: een verandering in de vacht is vanwege de verandering in het hormoonhuishouden volkomen normaal. Wel is het bij de langere en dikker vachten van belang om de vacht van je hond voldoende te trimmen om verstikking van de huid (wat wél leidt tot huidproblemen) te voorkomen.

De oudere hond
Een doffe, stugge vacht, jeuk of kale plekken in de vacht, kunnen ook het gevolg zijn van het ouder worden van je hond.

Gerelateerde producten

externalId=totalbite-blog-detail-5.1.1.1.2&filter[active]=1&filter[tags]=huid-vachtproblemen-hond-herkennen