Top 4 gevaarlijkste kerstversieringen voor katten

total-bite-blog-versiering

Tips voor een veilige kerst met jouw kat

De feestdagen staan bij velen in het teken van gezelligheid, cadeautjes en kerstversieringen. Het is dan ook erg verleidelijk om jouw kat mee te laten genieten van het kerstfeest. Helaas gaat dit niet geheel zonder gevaar; veel versieringen zijn gevaarlijk en kunnen bij katten vervelende gezondheidsproblemen veroorzaken. Om te voorkomen dat jouw kat onnodig ziek wordt geven wij een aantal tips om de feestdagen gezellig én veilig te houden voor mens en dier.

Pas op met kerstversiering!

Katten zijn over voedsel over het algemeen kieskeuriger dan honden, maar objecten die glinsteren zijn voor katten wel uitzonderlijk lastig te weerstaan. Vooral speelse katten zullen de versieringen in huis al snel als speelgoed zien en dat kan bij bepaalde voorwerpen helaas resulteren in vervelende situaties. Van nature zetten katten tijdens het spelen vaak hun tanden in het speelgoed. Hierbij bootsen ze het jagen na waarbij de prooi met de tanden stil wordt gehouden.

In sommige gevallen kan de kerstversiering ook (per ongeluk) opgegeten worden. Tijdens de feestdagen krijgen katten regelmatig dingen binnen die ze beter links hadden kunnen laten liggen. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen hebben we de top 4 gevaarlijkste kerstversieringen voor je op een rij gezet.

1. Pas op met nepsneeuw
Nepsneeuw bestaat uit verschillende soorten kunststof, waardoor dit voor katten giftig kan zijn. Bij het eten van nepsneeuw kan jouw kat irritaties aan het slijmvlies in de mond krijgen of maag- en darmklachten ontwikkelen. Deze klachten uiten zich vaak in braken, diarree en buikpijn. Mildere klachten gaan vaak vanzelf over, maar als jouw kat veel nepsneeuw heeft gegeten of ergere klachten vertoont, is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts voor een controle.

2. Het gevaar van engelenhaar
Het glimt en is gemaakt van licht, bewegelijk materiaal. Dat maakt engelenhaar in de ogen van jouw kat het ideale speelgoed. Toch is het beter om deze versiering buiten bereik te houden. Engelenhaar is gemaakt van glasvezel en breekt snel, waardoor veel katten dit tijdens het spelen binnenkrijgen. Helaas zorgt al snel voor ernstige maag- en darmproblemen, waarbij het engelenhaar verstopping kan veroorzaken. Daarnaast kan engelenhaar ook zorgen voor een allergische reactie met symptomen zoals, benauwdheid en zwellingen. Neem voor de zekerheid altijd contact op met de dierenarts als jij vermoedt dat jouw kat engelenhaar heeft binnengekregen of een allergische reactie heeft.

3. Giftige kerstplanten
Tijdens de feestdagen zijn in vele huishoudens verschillende kerstplanten te vinden. Alhoewel deze kerstplanten zorgen voor een sierlijke sfeer, kunnen ze ook een gevaar voor jouw kat vormen. Een aantal van de planten die we vaak rond de feestdagen zien kunnen giftig zijn. Over het algemeen tonen katten wanneer ze last hebben van haarballen net even wat meer interesse in planten. Ze beginnen er dan aan te kauwen en krijgen delen binnen wat helpt om het braken van de haarbal op te wekken. Om deze reden is het beter om als katteneigenaar de volgende kerstplanten in ieder geval te vermijden:

  • Kerstster; de kerstster of kerstroos met rode of witte bloemen verschijnt rond de kerst in veel huiskamers. Helaas bevatten de bladeren en de stengel van deze plant een giftig sap dat irritaties aan de ogen en huid kan veroorzaken. Wanneer het sap in de ogen komt is er zelfs kans op blindheid. Is jouw kat per ongeluk met het sap in contact gekomen? Spoel dan direct de huid en ogen grondig met water.
  • Hulst; de hulst is te herkennen aan de puntige bladeren en de kleine rode bessen. Deze plant wordt vaak verwerkt in kerstkransen en kerststukken. De bessen van de plant zijn eetbaar en zoet van smaak, maar het zaad in de bessen is voor katten zeer giftig. Vogels eten deze bessen zonder problemen op en poepen de zaden weer uit, maar bij katten zal de zaadhuid in de maag gaan afbreken. Hierbij komt een giftige stof genaamd taxine vrij. Om jouw kat veilig te houden is het beter om deze kerstplant te vermijden.
  • Maretak; de maretak wordt veel gebruikt als kerstversiering, maar helaas bevatten de stengels en bladeren schadelijke eiwitten. Bij het consumeren van de maretak ontstaan vrij weinig symptomen van vergiftiging, waarbij katten in de ergere gevallen last krijgen van irritatie aan het maag- en darmslijmvlies. Toch kun jij de maretak beter vermijden, want in uitzonderlijke gevallen kunnen katten last krijgen van zenuwproblemen, zoals rillingen, overgevoeligheden en coördinatieproblemen. Ben jij bang dat jouw kat veel van de maretak heeft gegeten? Neem dan altijd contact op met de dierenarts. Deze kunnen je kat met behulp van een injectie de stukken maretak laten uitbraken, zodat de schadelijke eiwitten niet worden opgenomen.

4. Dennenbomen zijn giftig voor katten
Naast dat katteneigenaren moeten oppassen met de kerstversiering, brengt de geliefde kerstboom zelf ook enkele gevaren met zich mee. In dennenbomen zit een sap dat giftig voor katten is en laat dit nou net de boom zijn die het meest favoriet is om als kerstboom te gebruiken. Het giftige sap, genaamd hars, zit in zowel de stam als de naalden van de kerstboom. Alhoewel de meeste katten de dennennaalden niet zullen opeten, kan het wel gebeuren dat ze tijdens het spelen met de takken op de naalden kauwen. Hierbij is de kans groot dat zij de giftige sappen alsnog binnenkrijgen.

Let ook goed op dat het water waar de kerstboom in staat goed afgesloten is. Dit water bevat na enige tijd ook de giftige sappen en voor katten kan het verleidelijk zijn om hiervan te drinken. Voor katteneigenaren is het dus verstandig om na te denken over een kunstkerstboom, want veel katten zijn door de leuke versiersels niet bij de kerstboom weg te houden. Heb jij om dit moment al een dennenboom? Probeer deze dan goed af te schermen.

Heb jij nog vragen over de gevaren rondom de feestdagen of ben jij op zoek naar de juiste kattenbrokken? Kom eens langs bij een Total Bite verkooppunt bij jou in de buurt en vraag het de specialist!

Gerelateerde producten

externalId=totalbite-blog-detail-5.1.1.1.2&filter[active]=1&filter[tags]=top-4-gevaarlijkste-kerstversieringen-voor-katten