Veilige feestdagen voor konijnen en cavia’s

tb-kerstdiner-knaag

Let op met kerstversieringen en kerstplanten

De feestdagen worden vaak gecombineerd met lekker eten en prachtige versieringen. Deze gezellige tijd brengen wij graag met onze huisdieren door, maar als jij konijnen of cavia’s hebt zit gevaar soms in een klein hoekje. De meeste versieringen en planten die tijdens de kerstdagen veel gebruikt worden kunnen bij knagers vervelende gezondheidsproblemen veroorzaken. Om te zorgen dat de feestdagen voor iedereen een (veilig) feest blijft, geven wij een aantal tips waar jij rekening mee kunt houden.

Laat jouw konijnen en cavia's geen kerstplanten eten

Alhoewel konijnen en knaagdieren heerlijk kunnen genieten van verschillende planten, is het niet aan te raden om zomaar alle planten te voeren. Vooral rondom de feestdagen moet goed opgelet worden met kerstplanten. Veel van deze planten zijn gevaarlijk en kunnen bij kleine hoeveelheden al snel giftig zijn voor konijnen en cavia's. Het is dan ook verstandig om de kerstplanten altijd buiten bereik van de kooien en loslopende knagers te houden.

Pas vooral goed op met de volgende 4 kerstplanten:

1. Maretak
De maretak is een zeer giftige plant voor knagers. Zowel de bladeren als de stengels van deze plant bevatten schadelijke eiwitten die bij het consumeren door het lichaam worden opgenomen.

De verschijnselen die optreden na het eten van de maretak bestaan uit:

 • Braken
 • Diarree
 • Verwijde pupillen
 • Ademhalingsproblemen
 • Schock

2. Kerstroos
De kerstroos bevat een giftige stof die nare gevolgen kan hebben voor het hart van konijnen en cavia's. In een lage dosering wordt deze stof nog weleens als hartmedicatie toegepast, maar een te hoge dosering is helaas erg giftig. Voor kleine huisdieren is een overdosering al snel bereikt waardoor de plant een groot gevaar kan vormen.

Problemen die kunnen optreden na het eten van de kerstroos zijn:

 • Braken
 • Diarree
 • Sufheid
 • Verlammingsverschijnselen
 • Hartritmestoornissen

3. Hulst
In kleine hoeveelheden vormen de bladeren en stengels van de hulst niet direct een groot gevaar, maar het is lastig te zeggen hoe ieder individu hierop reageert. De ene knager zal eerder last van symptomen krijgen dan de ander. Voor de rode bessen van de hulst moet wel goed worden opgepast. De zaden in de bessen bevatten de meeste hoeveelheid giftige stoffen. Vogels kunnen deze bessen zonder problemen opeten doordat zij de zaden direct uitpoepen, maar bij knagers wordt de zaadhuid in de maag verteert. Hierdoor is de kans groot dat er wel een vergiftiging kan optreden.

Symptomen die kunnen voorkomen bij het eten van de hulst zijn:

 • Braken
 • Diarree
 • Geen eetlust
 • Schudden met de kop
 • Irritatie aan de mond en slijmvliezen

4. Kerstboom
De vraag wordt nog weleens gesteld: ‘’Mag mijn konijn of cavia takken van de kerstboom?’’. Het antwoord hierop is helaas vrij simpel; de kerstboom is niet geschikt en zelfs gevaarlijk! De meeste kerstbomen zijn in werkelijkheid dennenbomen, en deze bevatten een giftig sap genaamd hars. Dit giftige sap zit verspreid door de gehele kerstboom, dus ook in de takken en de naalden. Let altijd goed op dat wanneer jouw konijnen of cavia's loslopen zij niet bij de boom kunnen komen en dat de naalden niet op de vloer vallen. Als konijnen of cavia's toegang hebben tot de boom en de naalden, is de kans erg groot dat ze hieraan zullen gaan knagen. Probeer de afstand tussen de kooi en de kerstboom dus ook altijd groot genoeg te houden zodat de naalden niet in de kooi kunnen vallen.

Zijn jouw konijnen of cavia's (per ongeluk) in contact gekomen met een giftige plant? Of tonen zij symptomen van een vergiftiging? Neem dan altijd contact op met de dierenarts voor een controle.

Pas op met kerstversiering

Heb jij loslopende konijnen of cavia's in huis? Of staan de kerstversieringen in de buurt van de kooien? Pas dan goed op dat jouw konijnen of cavia’s niet bij deze kerstversieringen kunnen komen. Net zoals kerstplanten kunnen deze tijdens de feestdagen een groot gevaar vormen. Om te voorkomen dat jouw knagers in contact komen met gevaarlijke kerstversieringen, hebben wij de top 3 gevaarlijkste kerstversieringen op een rij gezet.

1. Kerstverlichting
Bij de kerstverlichting is het verstandig om goed op te letten met de snoeren. Zorg er altijd voor dat de snoeren van de verlichting buiten bereik van de kooien blijven. Hang dus ook geen kerstverlichting aan de rand van de kooi of aan het tralies. Hier kunnen de meeste konijnen en cavia’s nog steeds bij. De kans is groot dat zij aan het snoer gaan knagen, met alle gevolgen van dien. Heb jij konijnen of cavia's die loslopen door het huis? Bescherm de snoeren dan altijd met een koker zodat zij hier niet aan kunnen komen. Hetzelfde geldt voor brandende kaarsen, een open haard of elektrische kachel. Zorg er altijd voor dat deze goed afgeschermd zijn. Wanneer jij geen toezicht kan houden is het verstandig om alle snoeren uit het stopcontact te halen en de openhaard uit te zetten. Zo kan er niks gebeuren wanneer jij niet thuis bent en niet snel in kan grijpen.

2. Kersversieringen van kunststof en plastic
Kerstversiering komt in allerlei leuke kleuren en materialen voor, maar pas op met versieringen die gemaakt zijn van kunststof en plastic. Konijnen en cavia’s hebben al snel de neiging om aan van alles te knagen. Wanneer jouw knagers bij de kerstversieringen kunnen komen, is de kans dus groot dat ze dit tijdens het knagen opeten. Kunststof en plastic is niet verteerbaar, waardoor dit bij consumptie verstopping in de maag kan veroorzaken. Om te voorkomen dat jouw knager in de problemen komt kun je bij het aanschaffen van kerstversieringen het beste voor kartonnen of papieren versieringen kiezen. Heb jij al andere kerstversieringen? En zijn deze van kunststof of plastic? Hang deze dan altijd ver buiten bereik en zorg ervoor dat het niet per ongeluk op de grond of in de kooi kan belanden.

3. Inpakpapier
Het is voor konijnen en cavia’s erg aantrekkelijk om aan papier te knabbelen. Wanneer jij ingepakte cadeautjes onder de kerstboom hebt liggen, is de kans groot dat zij hieraan zullen knagen tijdens het loslopen. Nu is dat bij papier of natuurlijk materiaal geen probleem, maar veel inpakpapier heeft een plastic laagje aan de bovenkant. Wanneer jouw knagers dit binnenkrijgen bestaat de kans dat ze moeite hebben om het te verteren. Hierdoor kunnen ze al snel last krijgen van flinke maag- en darmproblemen. Als de cadeautjes onder boom zijn ingepakt met risicovol materiaal is het een goed idee om deze altijd van de grond te halen wanneer jouw knagers loslopen.

Groente en fruit tijdens de kerst

Wil jij jouw konijnen of cavia’s extra verwennen met heerlijke groenten en fruit tijdens de feestdagen? Dat is een goed idee, maar hou wel in de gaten of deze niet giftig zijn. Tijdens de feestdagen worden namelijk veel nieuwe groentes en fruit in huis gehaald voor het kerstdiner, maar deze zijn niet altijd veilig om aan konijnen en cavia's te geven. Om te voorkomen dat jouw knagers in de problemen komen, hebben wij een lijst gemaakt met groente en fruit die veilig zijn om te voeren. Lees ons volledige artikel "welke groente en fruit mogen konijnen en cavia's eten" voor meer informatie

Let op! Eten dat gekookt is of uit de vriezer komt is niet geschikt om te voeren. De samenstelling hiervan is zo veranderd dat het voor konijnen en cavia’s niet te verteren is.

Feestmaal met Total Bite Complete

De beste manier om knagers te verwennen is met een uitgebalanceerde en smakelijke voeding. Om deze reden bestaan de brokken van Total Bite Complete uit hoogwaardige ingrediënten die zullen voorzien in de voedingsbehoeften van jouw konijnen en cavia’s. De brokken hebben een hoge smaakacceptatie waardoor iedere maaltijd een feest is. Ieder knaagdier is uniek en heeft ander behoeften, daarom heeft Total Bite Complete een voeding voor zowel konijnen als voor cavia’s. Zo kun jij hier altijd een bewuste keuze in maken!

Leuke maaltijden met voedselverrijking

Een andere manier om jouw konijnen en cavia’s extra te verwennen tijdens de feestdagen is door voedselverrijking toe te passen. Met voedselverrijking bied jij een leuke uitdaging waarbij jouw konijnen of cavia's moeten nadenken over de beste manier om hun voedsel te bemachtigen. Je kunt hier voerpuzzels of voerballen voor gebruiken, maar ook simpelweg het voer verstoppen in veilige voorwerpen zoals wc-rollen. Het vinden van het voer geeft een plezierig gevoel waardoor jouw knagers nog beter in hun vel zitten. Tijdens de feestdagen kun jij het voer bijvoorbeeld ook verstoppen tussen proppen gebruikt (en veilig) cadeaupapier. Wil jij meer weten over voedselverrijking? Bekijk hier ons volledige artikel over voedselverrijking voor konijnen en cavia’s.

Heb jij nog vragen over de gevaren rondom de feestdagen of ben jij op zoek naar meer informatie over de voeding van jouw konijnen of cavia's? Kom eens langs bij een Total Bite verkooppunt bij jou in de buurt en vraag het de specialist!

Gerelateerde producten

externalId=totalbite-blog-detail-5.1.1.1.2&filter[active]=1&filter[tags]=veilige-feestdagen-voor-konijnen-en-cavia-s