EK actie! Ontvang bij elke aankoop op Total Bite een gratis EK-armbandje!

De verzorging van de oudere kat

Extra aandacht voor senior katten

De leeftijd waarop een kat in de seniorfase komt ligt rond de 15 jaar. Een oude kat heeft andere behoeftes en vaak meer zorg nodig dan een volwassen of jonge kat. Als je hier rekening mee houdt, kun je jouw kat tot op een hoge leeftijd een fijn en comfortabel leven geven.

Lichamelijke veranderingen bij een oude kat

Veranderingen die bij het ouder worden horen kunnen zeer geleidelijk optreden. Daarom zijn eventuele ouderdomskwalen bij katten lastig te herkennen. Veranderingen die je bij bejaarde katten kunt opmerken zijn o.a.:

Je kat wordt minder actief
Vaak komt dit doordat het spiervolume afneemt. Rennen, springen en klimmen wordt lastiger. Het nadeel van minder bewegen is weer dat dit veelal leidt tot stijve gewrichten. Zorg daarom voor voeding met glucosamine en chondroïtine. Deze belangrijke bouwstoffen zorgen voor veerkracht en smering in de botten en gewrichten van je kat.

Je kat wil minder geaaid worden en is minder bewegelijk
Ook dit heeft vaak te maken met gewrichtsproblemen zoals artrose. Artrose beïnvloedt de soepelheid en beweeglijkheid van de gewrichten en er ontstaan daardoor pijnklachten. De dierenarts kan hiervoor pijnstillers voorschrijven.

Je kat gaat minder drinken
Een oude kat heeft vaak minder dorst. Vooral als je kat nierproblemen heeft, vormt uitdroging een gevaar. Zorg voor voldoende plekken in en buiten het huis waar water gedronken kan worden. Ook een drinkfontein met stromend water biedt soms uitkomst.

De eetlust van je kat vermindert
Vaak gebeurt dit omdat het reuk- en smaakvermogen van je kat afneemt. Ook zorgen gebitsproblemen vaak voor een verminderende eetlust. Knapperige brokken met een aangepast formaat en de juiste verhouding calcium en fosfor zoals Total Bite Cat Senior of Total Bite Cat Oral Care zorgen voor een gezond gebit.

Je kat vermagert
Je kat kan vermageren doordat de darmwerking achteruit kan gaan. Hierdoor worden voedingstoffen minder goed door het lichaam opgenomen met gewichtsverlies als gevolg. Ook kan de oude kat eerder last krijgen van verstopping (obstipatie). Goede voeding, speciaal voor senior katten is daarom essentieel voor een goed werkende spijsvertering.

Je kat slaapt onrustiger
Een oudere kat slaapt veel, maar wel minder diep. Dit kan hun routine onderbreken en gedragsproblemen veroorzaken. Zorg dus altijd voor een rustig slaapplekje waar je kat niet gestoord kan worden door kinderen of andere huisdieren in huis.

Je kat krijgt een doffe vacht
De vacht van een bejaarde kat is vaak minder van kwaliteit, omdat de talgklieren minder productief worden en omdat de kat zichzelf vaak minder goed kan verzorgen. Sommige voeding zoals de Total Bite Cat Senior bevat zalmolie. Dit is een ideale bron van Omega 3- en 6 vetzuren en zorgt voor een gezonde huid en glanzende vacht.

Veranderingen in de hersenfunctie

Als een kat lijdt aan gewrichtsproblemen zoals artrose, zal lopen en klimmen minder goed gaan. Zorg er daarom voor dat de kattenbak goed bereikbaar en toegankelijk blijft. Daarnaast kun je zorgen voor opstapjes in je huis zodat je kat niet te hoog hoeft te klimmen of te springen om bij het favoriete plekje te komen. Kijk dus nog eens met een kritisch oog naar de leefomgeving van je bejaarde kat. Daarnaast kan het verstandig zijn om je kat binnen te houden. Aangezien het reactievermogen en de spierkracht minder worden, is het risico om aangereden of aangevallen te worden groter.

De juiste voeding

Voeding van Total Bite zorgt ervoor dat je kat in een optimale conditie blijft. Glucosamine en chondroïtine in de voeding zijn belangrijk voor de vernieuwing van kraakbeen en de opbouw van bindweefsel. Denk voor je oudere kat ook aan de volgende tips:

  • Zorg voor brokken met een knapperige brokstructuur die tandplak voorkomen en helpen het gebit gezond te houden.
  • Let vooral op de aanwezigheid van zalmolie, een belangrijke bron van Omega 3- en 6 vetzuren voor een gezonde huid en glanzende vacht.
  • Ook taurine in de voeding is heel belangrijk, met name voor het goed functioneren van het hart van je oudere kat. Een kat kan dit zelf niet aanmaken.

Veel aandacht

Tenslotte, katten hebben de neiging een kwaal of ziekte te verbergen om zo niet zwak over te komen. Let daarom goed op kleine gedragsveranderingen. Veel ouderdomskwalen zijn bij een vroege diagnose van de dierenarts vaak goed te behandelen. Ga om het half jaar met je senior naar de dierenarts. Wees alert, want jouw trouwe huisgenoot verdient het beste!

Gerelateerde producten

externalId=totalbite-news-detail-v2-5.1.1.1.2&filter[active]=1&filter[tags]=verzorging-oude-kat