EK actie! Ontvang bij elke aankoop op Total Bite een gratis EK-armbandje!

Voedselverrijking voor konijnen en cavia's

konijn-voeren

Natuurlijk gedrag met voeding stimuleren

Voedselverrijking is voor konijnen en cavia's heel belangrijk. Het zijn levendige en slimme dieren die in hun natuurlijke leefomgeving veel tijd besteden aan het zoeken naar voedsel en het controleren van hun territorium. Wanneer ze in een kooi zonder deze afwisseling zitten, kunnen de knagers zich snel gaan vervelen. Hierdoor kunnen konijnen en cavia's ongewenst gedrag ontwikkelen, zoals het knagen aan de kooi en onderling ruzie maken. In dit artikel vertellen we graag hoe jij met voedselverrijking verveling bij jouw knagers kan voorkomen.

Wat is voedselverrijking?

Uit onderzoek is gebleken dat konijnen en cavia's de voorkeur geven aan voedsel dat met moeite is verkregen. Voedselverrijking speelt in op deze voorkeur door de voeding op een andere manier aan te bieden dan uit de reguliere voerbak. Het geeft jouw knagers de mogelijkheid om te zoeken naar hun voedsel waardoor het natuurlijke gedrag wordt nagebootst.

Met voedselverrijking bied je een leuke uitdaging waarbij jouw konijnen of cavia's moeten nadenken over de beste manier om hun voedsel te bemachtigen. Je kunt hier voerpuzzels of voerballen voor gebruiken, maar ook simpelweg het voer verstoppen in veilige voorwerpen zoals wc-rollen. Het vinden van het voer geeft een plezierig gevoel waardoor jouw knagers nog beter in hun vel zitten.

Waarom voedselverrijking voor konijnen en cavia's?

In de natuur zijn konijnen en knaagdieren de hele dag bezig met het uitvoeren van hun natuurlijke gedrag. Ze contoleren hun territorium, bouwen een veilige rustplaats en zoeken naar voedsel. Om jouw konijnen of cavia's gelukkig te houden is het van belang dat deze natuurlijke gedragingen uitgevoerd kunnen worden in hun kooi. Zonder deze inspanningen kunnen ze hun energie namelijk niet kwijt waardoor verveling kan ontstaan.

Helaas kan verveling in veel gevallen ongewenst gedrag veroorzaken zoals:

  • Knagen aan het verblijf
  • Onderlinge ruzies
  • Agressief gedrag naar mensen
  • Overgewicht door te weinig beweging
  • Stress met gezondheidsproblemen als gevolg

Voedselverrijking is een leuke manier om jouw konijnen en cavia's de beweging en uitdaging te geven die ze nodig hebben. De meest simpele dingen kunnen al een groot plezier geven. Zo kan jij als eigenaar gemakkelijk verveling voorkomen en continu leuke verrassingen aanbieden.

Waar moet ik op letten bij voedselverrijking?

Ieder konijn en iedere cavia is uniek en heeft weer andere behoeftes. Voordat je met voedselverrijking begint is het belangrijk om naar het natuurlijke gedrag van jouw knagers te kijken. Met deze informatie kun je gemakkelijk achterhalen welke vorm van voedselverrijking het meest geschikt voor jouw huisdieren is. Het is van belang om daarbij rekening te houden met de bouw en lichamelijke mogelijkheden van het dier. Maak voedselverrijking zo succesvol mogelijk en leuk door de volgende zaken goed in de gaten te houden:

  • De dieren moeten voedselverrijking leuk blijven vinden. Het is hierbij belangrijk om te voorkomen dat ze gefrustreerd raken. Begin altijd met een makkelijk niveau en bouw de moeilijkheidsgraad stap voor stap op. Zo zorg je ervoor dat ze altijd succes hebben.
  • Heb jij meerdere konijnen of cavia's? Zorg ervoor dat ze allemaal iets te doen hebben en niet het voer van elkaar wegnemen. Op deze manier voorkom je dat ze onderling ruzie gaan maken.
  • Bij voedselverrijking is het verstandig om alleen de dagelijkse hoeveelheid voeding van jouw konijnen en cavia's te gebruiken. Op deze manier krijgen ze niet teveel eten binnen. Kies hierbij een voeding die volledig afgestemd is op de eigen specifieke behoefte. Alle dieren zijn net even iets anders en hebben speciaal hierop afgestemde hoogwaardige knaagdiervoeding nodig. Total Bite Complete is daarom zowel voor konijnen als voor cavia’s verkrijgbaar.
  • Gebruik naast het voer alleen groentes en fruit waar jouw konijnen of cavia's al gewend aan zijn. Bij teveel onbekend voer kunnen knagers last krijgen van gezondheidsklachten, zoals buikpijn. Wil je toch iets nieuw gebruiken? Bouw de hoeveelheid dan eerst langzaam op.
  • Plaats de voedselverrijking altijd veilig in de kooi waarbij het speelgoed niet kan omvallen. Zo wordt voorkomen dat jouw konijnen of cavia's klem komen te zetten of met hun tanden en poten ergens achter blijven hangen.
  • Blijf altijd in de buurt als je het speelgoed voor voedselverrijking niet helemaal vertrouwt. Mocht er iets onverwachts gebeuren dan kun je direct ingrijpen.

8 tips voor voedselverrijking voor konijn en cavia

Ben jij klaar om aan de slag te gaan met voedselverrijking? Dan helpen we je graag op weg met de 8 leukste tips voor voedselverrijking.

Tip 1: Voeding verstoppen
De gemakkelijkste manier om voedselverrijking toe te passen is door voeding te verstoppen. Hierbij kun je de dagelijkse brokjes of lekkere groentes en fruit gebruiken. Verstop de voeding op verschillende plekken in de kooi of in de kamer en laat je konijnen of cavia's op zoek gaan. Jouw knagers moeten net zoals in de natuur goed hun neus gebruiken om de maaltijd te bemachtigen. Begin met kleine afstanden tussen de verstopplekken en breidt deze steeds verder uit om de uitdaging te vergoten.

Tip 2: Aan de slag met voerballen
In de Discus dierenspeciaalzaken zijn verschillende soorten voerballen verkrijgbaar. Deze voerballen kunnen gevuld worden met brokjes. Ze kunnen de voerballen laten rollen waardoor de brokjes uit de gaten van de ballen vallen. De voerballen komen in meerdere maten en moeilijkheidsniveaus voor. Laat je door een medewerker adviseren over de juiste voerballen voor jouw konijnen of knaagdieren

Tip 3: Speciale voerpuzzels voor konijnen en knaagdieren
Wist je dat onze knagers net zoals honden en katten gebruik van voerpuzzels kunnen maken? Net zoals bij de voerballen kunnen deze voerpuzzels gevuld worden met de brokjes van jouw huisdieren. Het is dan de taak voor ze om de puzzels op te lossen en de voeding te bemachtigen. Gebruik alleen voerpuzzels die speciaal afgestemd zijn op konijnen en knaagdieren. Deze zijn niet alleen gemaakt van materiaal dat veilig is om aan geknaagd te worden, maar zijn ook makkelijker om te bewegen met minder kracht.

Tip 4: Speelgoed en voedselverrijking in één
In de Discus dierenspeciaalzaak is ook leuk speelgoed te vinden waar jij zelf voedsel in kan verstoppen. Zo zijn er wilgenballen, hooiballen en hooiruiven die je kan vullen met kruidenhooi of lekkere groentebladeren. Je kunt een gevulde bal met een veilig touwtje gemakkelijk ophangen aan de kooi om het nog iets uitdagender te maken. Let wel goed op dat ze er niet met hun poten of tanden achter blijven haken.

Tip 5: Zelf denkspellen maken
Ben jij graag creatief bezig? Dan kun jij gemakkelijk (en goedkoop) zelf aan de slag met het maken van denkspellen voor voedselverrijking. Kies alleen materialen die veilig zijn voor konijnen en cavia's. Van nature zullen ze namelijk altijd proberen om hun tanden in het materiaal te zetten. Maak dus geen gebruik van materiaal dat giftige, onverteerbare en/of scherpe onderdelen bevat. De volgende tips bevatten een aantal creatieve ideeën.

Tip 6: Voedselverrijking met een wc-rolletje
Voor dit DIY-denkspelletje voor konijnen en cavia's heb je alleen een wc-rolletje en wat lekkers nodig. Je kunt de wc-rol makkelijk vullen met wat lekkers en aan de voor- en achterkant dichtdrukken. De eerste keren kun je wat gaten of spleten in de rol knippen om het spelletje makkelijker te maken.

Tip 7: Vul een boomstam met lekkers
Je kunt met een boomstam gemakkelijk een leuk en herbruikbaar denkspel voor voedselverrijking maken. Boor een aantal flinke gaten in de boomstam en vul deze vervolgens met brokjes. Je knagers kunnen de boomstam heen en weer bewegen om de brokken uit de gaten te krijgen. Gebruik alleen veilig hout zodat jouw konijnen en knaagdieren de boomstam ook kunnen gebruiken om eraan te knagen.

Tip 8: Koekhappen voor konijnen en cavia's
Koekhappen herken je vast nog wel van vroeger, maar wist jij dat dit ook leuk is voor konijnen en cavia's? Het enige wat je nodig hebt is een touwtje van natuurlijk materiaal en wat lekkers. Het handigst is om groente en fruit te gebruiken, deze kunnen makkelijker losgetrokken worden. Hang het touw horizontaal in de kooi en maak hier korte touwtjes aan vast die naar beneden hangen. Knoop of rijg iets lekkers aan de kortere touwtjes zodat jouw konijnen of cavia's druk zullen zijn met het bemachtigen van de voeding. Let op dat het lekkers niet te hoog hangt, zo voorkom je frustratie.

Heb jij nog vragen over voedselverrijking voor konijnen en cavia's of ben je op zoek naar het juiste speelgoed voor voedselverrijking? Kom eens langs bij een Total Bite verkooppunt bij jou in de buurt en vraag het de specialist!

Gerelateerde producten

externalId=totalbite-news-detail-v2-5.1.1.1.2&filter[active]=1&filter[tags]=voedselverrijking-konijn-cavia