Wat mogen konijnen eten?

Geef dagelijks een gevarieerd menu voer aan je konijn

Om je konijn gezond en gelukkig te houden is het niet alleen belangrijk om kwalitatief goed voer te geven. Het geven van een gevarieerd aanvullend menu is ook erg belangrijk. Het dagelijks menu van je konijn kan op verschillende manieren worden samengesteld.

Maar wat mag een konijn aanvullend eigenlijk eten? Welke groenten mogen konijnen? Mag een konijn komkommer eten? En wat mogen konijnen beslist niet eten? In dit artikel vertellen we je meer over welke keuzes je juist wel of niet moet maken bij het samenstellen van de dagelijkse voeding van je konijn.

Wat eten konijnen?
Konijnen eten het liefst zo natuurlijk mogelijk. De basis van zo’n gezond mogelijk dieet bestaat uit dagelijks vers hooi aangevuld door kwalitatief goede konijnenvoeding. Dit is belangrijk zodat je konijn voeding met de juiste samenstelling binnenkrijgt. De konijnenbrokjes van Total Bite zijn hier goed geschikt voor omdat ze een hoog gehalte ruwe vezel hebben en in elk brokje dezelfde voedingswaarde zit. Hiermee voorkom je ook nog eens dat je konijn selectief wordt in het eetgedrag en alleen de lekkerste brokjes eruit pikt. De basis die je konijn aan voeding binnenkrijgt kan vervolgens goed worden aangevuld met lekkernijen en gezonde extra’s zoals gras, groenten, fruit en konijnensnacks. Zorg dat je konijn ook áltijd over schoon en fris drinkwater beschikt.

Waarom is hooi zo belangrijk voor konijnen?
Konijnen eten (vers) hooi niet alleen omdat ze het lekker vinden, ze hebben het ook nodig. Hooi zet de darmen aan het werk en draagt bij aan goede ontlasting. Het eten van hooi is nog voor meer dingen goed. Zo draagt het o.a. bij aan de natuurlijke slijtage van tanden en kiezen van konijnen en knaagdieren. Door goed in deze behoefte te voorzien kun je veel vervelende gebitsproblemen voorkomen. Konijnen mogen onbeperkt vers hooi eten. Het is belangrijk dat de hooi van goede kwaliteit is. Je kunt gerust afwisselen tussen verschillende soorten hooi zoals weidehooi en kruidenhooi. Deze meeste konijnen zijn er dol op!

Welke groenten mogen konijnen?
Konijnen mogen best veel verschillende groenten eten. Andijvie, bloemkool, witlof, bleekselderij, komkommer en ook wortel(loof) kan prima gegeven worden. Het vervelende is vaak dat konijnen gevoelige darmen hebben en daar problemen mee kunnen krijgen door het eten van teveel of verkeerd groenvoer. Je konijn kan buikpijn en diarree krijgen bij het eten van te veel en te vers groenvoer. Met name sla en koolsoorten veroorzaken geregeld voor problemen zoals diarree en gasvorming. Hier moet je erg voorzichtig mee zijn want je konijn kan er heel ziek van worden en jonge of oude konijnen kunnen er zelfs door overlijden. Wissel regelmatig af met wat je geeft om zo een gevarieerd mogelijk groentemenu aan te bieden.

Laat je konijn eerst aan nieuwe voeding wennen
Bouw het geven van groenten en/of nieuwe lekkernijen altijd langzaam op zodat het lichaam van je konijn er eerst goed aan kan wennen. Houd de keutels van je konijn daar goed bij in de gaten. De ontlasting vertelt veel over of je konijn er wel of niet tegen kan. Probeer altijd eerst een kleine hoeveelheid uit en wacht af hoe je konijn daarop reageert. Gaat dit goed? Dan kan je konijn het gerust af en toe als extraatje krijgen. Geef sla en koolsoorten áltijd met mate, ongeacht of het goed gaat of niet.

Welk fruit mogen konijnen eten?
Fruit is de ideale lekkernij, met name in de zomer. Fruit dient uitsluitend als tussendoortje én met mate gegeven te worden. Geef het ook niet iedere dag maar bied zo nu en dan eens een kleine portie fruit aan. De meeste konijnen vinden het heerlijk! Appel, banaan, aardbei maar ook peer kan prima gegeven worden. Pas op met perziken, abrikozen, pruimen, mango’s en avocado’s. Deze bevatten pitten, vruchten of takken welke gevaarlijk zijn voor je konijn.

Mag mijn konijn onbeperkt gras eten?
Konijnen mogen altijd vers gras eten, mits dit geen gemaaid gras betreft. Dit gras mag uitsluitend gegeven worden wanneer het een tijd heeft kunnen drogen om hooi te worden. Het eten van gras is erg gezond en draagt bij aan de natuurlijke slijtage van tanden en kiezen. Een bijkomend voordeel van buiten gras eten is dat je konijn onder invloed van het zonlicht ook vitamine D aanmaakt.

Welke snacks kan ik aan mijn konijn geven?
Voor het geven van konijnensnacks geldt over het algemeen dat je ze enkel als aanvulling op het dagelijkse menu moet geven. Vergelijk het met de tussendoortjes die je zelf neemt. Teveel en te vaak is niet goed, ook voor konijnen niet. Er zijn sticks, drops of snoepjes, maar ook maiskolven en knaagbroodjes. De ene snack is natuurlijk de andere niet en sommige snacks zijn gezonder dan anderen. De voorkeur van je konijn speelt hier ook een rol bij, want konijnen hebben ook een zeer uitgesproken eigen smaak! Gelukkig zijn ze er tegenwoordig in veel verschillende soorten en smaken, dus ook voor jouw konijn is vast wat lekkers te vinden!

Wil je graag meer tips of advies op maat? Neem dan gerust contact met ons op of kom eens langs bij één van de Total Bite verkooppunten. De Total Bite specialist helpt je graag verder.

Gerelateerde producten

externalId=totalbite-blog-detail-5.1.1.1.2&filter[active]=1&filter[tags]=wat-mogen-konijnen-eten