EK actie! Ontvang bij elke aankoop op Total Bite een gratis EK-armbandje!

Bescherm je konijn tegen myiasis

Myiasis (of madenziekte) bij konijnen

Myiasis wordt ook wel madenziekte genoemd en is een dodelijke ziekte welke door vliegen wordt veroorzaakt. Met name in de warme maanden van het jaar loopt je konijn een groter risico op myiasis. Wanneer je er op tijd bij bent is myiasis goed te verhelpen, maar als je het te laat ontdekt is er soms helaas geen redden meer aan. In dit artikel vertellen we je meer over myiasis bij konijnen, hoe je het kunt herkennen en of het te voorkomen is.

Hoe ontstaat myiasis bij konijnen?
Met name tijdens de warme maanden van het jaar is de kans op myiasis het grootst. Myiasis wordt door vliegen veroorzaakt en die zijn in de warmere maanden actiever en meer aanwezig. Overal waar vuil of viezigheid te vinden is zijn de vliegen ook. Het konijnenverblijf is natuurlijk de perfecte omgeving voor de vlieg, vooral wanneer deze niet goed schoon gehouden wordt. Het zijn de groene of blauwgroene vleesvliegen die op de vieze luchtjes en uitwerpselen in het konijnenhok afkomen. Konijnen die binnen gehouden worden hebben daardoor minder kans op besmetting dan konijnen die het hele jaar buiten leven.

Vliegen leggen eitjes en vooral wanneer het buiten warmer is leggen ze nóg meer eitjes. Het vervelende hieraan is dat ze de eitjes het liefst in de vieze vacht, wondjes of ontstekingen, of aangekoekte konijnenpoep leggen. Uit deze eitjes ontstaan maden, welke tijdens de zomerdag ook nog eens extra snel groeien. Deze maden vreten zichzelf vervolgens in de huid van je konijn om zich te voeden met het vlees en spierweefsel van je konijn. De maden richten zo veel schade aan. Je konijn kan hier zelfs dusdanig door worden aangetast dat het kan overlijden.

Hoe weet ik of mijn konijn myiasis heeft?
Het is lastig om myiasis snel te ontdekken. Doordat de maden zich in de huid vreten zijn ze met het blote oog haast niet te zien. Bij de meeste konijnen wordt dit ook nog eens goed bedekt met een flinke konijnenvacht, wat het nog lastiger maakt om ze tijdig te ontdekken. Pas wanneer het kwaad al geschied is en je konijn flink is aangetast zul je het makkelijker met eigen ogen zien.

Er zijn wel een aantal symptomen waaraan de madenziekte bij konijnen te herkennen is. Merk je dat jouw konijn last van deze symptomen heeft? Heb je een vermoeden van myiasis? Ga dan naar de dierenarts zodat je konijn zo snel mogelijk geholpen kan worden.

De meest voorkomende symptomen zijn:
● Een vieze en natte kont
● Een nare, stinkende geur
● Veel vliegen in het konijnenhok
● Slecht eten en/of drinken
● Wondjes en/of ontstekingen
● Sloomheid en veel stil zitten
● Maden zichtbaar in de vacht
● Maden zichtbaar rond de anus
● Algehele zieke indruk

Kan ik voorkomen dat mijn konijn myiasis krijgt?
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. En ook tegen myiasis is het één en ander te doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden. We geven je 7 tips om te voorkomen dat jouw konijn myiasis krijgt.

Kwalitatief goede voeding
De voeding van je konijn speelt een belangrijke rol in de strijd tegen myiasis. Bij kwalitatief slechte voeding, of teveel voeding, eet je konijn de keutels niet meer op. Konijnen hebben gewone konijnenkeutels en blindedarmkeutels. De blindedarmkeutels zitten boordevol voedingsstoffen en worden normaliter door je konijn opgegeten. Deze keutels zijn ook nog eens erg plakkerig. Wanneer de keutels in het hok blijven liggen zullen ze aan de kont van je konijn blijven plakken. Zorg dus altijd dat je konijn kwalitatief goede voeding krijgt om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Ruwe vezels
Konijnen hebben een vezelrijk dieet nodig. Ruwe vezels zijn zelfs essentieel voor een goede werking van de darmen. Ruwe vezels zijn ook in hooi aanwezig wat je konijn gelukkig onbeperkt mag eten. Een tekort aan vezels in de voeding kan diarree veroorzaken wat de kans op myiasis weer doet vergroten.

Voorkom diarree
Diarree dient te allen tijde voorkomen te worden. Altijd natuurlijk, maar ook om myiasis te voorkomen. Slechte of dunne ontlasting zal eerder aan de vacht van je konijn blijven verkleven wat vliegen zal aantrekken. De kans op eitjes en maden wordt hier aanzienlijk mee vergroot. Voedsel met veel vocht veroorzaakt bij konijnen al snel diarree. Geef je konijn daarom niet te vaak groente en fruit en houd de porties klein.

Hygiëne 
Zorg ervoor dat het konijnenhok altijd schoon en fris is. Zodra het hok vervuild is neemt de hoeveelheid vliegen al snel toe. Eén vlieg kan wel duizenden eitjes leggen en zo een groot probleem veroorzaken. Kijk bij het schoonmaken of de keutels een normale vorm en structuur hebben. Verwijder dagelijks natte en vieze plekken uit het hok en verschoon met regelmaat het gehele hok. Vergeet hier niet om hier goed bij te ontsmetten. Informeer bij de Total Bite Verkooppunten naar een goed ontsmettingsmiddel voor het verblijf van je konijn.

Bescherm met een spray
Er zijn ook sprays welke je op het achterwerk van je konijn kunt sprayen om myiasis te voorkomen en te behandelen. Deze anti-myiasis spray bestrijdt vliegeneitjes en -larven. Aanwezige maden worden gedood. Je konijn blijft zo tot ongeveer 3 maanden beschermd.

Controleer je konijn
Zowel het gedrag als het lichaam van je konijn dienen goed in de gaten gehouden te worden. Let er goed op of je konijn wel fit en gezond overkomt. Wanneer je konijn stil en futloos in een hoek blijft zitten en een zieke indruk maakt, kan dit op myiasis wijzen. Ga bij afwijkend gedrag voor controle naar je dierenarts. Blijf ook de vacht en het achterwerk van je konijn op regelmatige basis controleren. Haal aangekoekte keutels, losse haren en klitten direct weg. Je kunt de stukjes uit de vacht wegknippen of een speciaal middel of konijnenshampoo gebruiken om het op te lossen.

Weer vliegen af
Wanneer er geen vliegen zijn, zullen er geen eitjes gelegd worden en geen maden ontstaan die je konijn aantasten. Het zoveel mogelijk voorkomen van de aanwezigheid van vliegen is daarom óók erg belangrijk. Je kunt het verblijf van je konijn bijvoorbeeld met vliegengaas afdekken of spinnenwebben zoveel mogelijk laten zitten.

Wat moet ik doen als mijn konijn myiasis heeft?
Ga bij myiasis altijd eerst naar de dierenarts. De dierenarts kan een goede inschatting van de ernst van de situatie maken. Wanneer er al veel schade is aangericht kan het zijn dat je konijn onder narcose gebracht moet worden. De dierenarts zal dan met een pincet de maden verwijderen, de huid wassen en ontsmetten, en de wond vervolgens hechten. Wanneer je er op tijd bij bent is de madenziekte goed te behandelen, maar het komt helaas ook geregeld voor dat konijnen met myiasis overlijden.

Gerelateerde producten

externalId=totalbite-news-detail-v2-5.1.1.1.2&filter[active]=1&filter[tags]=bescherm-je-konijn-tegen-myiasis