EK actie! Ontvang bij elke aankoop op Total Bite een gratis EK-armbandje!

Gebitsproblemen bij de hond herkennen

Gebitsproblemen bij de hond

Een goed gebit is essentieel voor de gezondheid van je hond. Wanneer het gebit van je hond niet goed verzorgd wordt, kunnen er gebitsproblemen optreden die voor de hond erg pijnlijk kunnen zijn. Daarnaast kunnen problemen aan het gebit tot orgaanproblemen leiden doordat bacteriën vanuit het gebit in bijvoorbeeld het hart of de nieren belanden.

Een goede gebitsverzorging is dus niet alleen belangrijk voor de hygiëne van het gebit, maar ook voor de algehele gezondheid van je hond. Helaas zijn problemen aan het gebit een veelvoorkomende kwaal bij honden. In dit artikel lees je hoe je gebitsproblemen herkent, welke problemen vaak voorkomen en hoe je gebitsproblemen bij je hond kunt voorkomen.

Wat zijn de symptomen van gebitsproblemen bij de hond?
Het is lastig om gebitsproblemen bij honden te herkennen. Er zijn een aantal symptomen waar je op kunt letten om te bepalen of je hond last heeft van het gebit. Wanneer je hond één of meerdere symptomen vertoont, bestaat er een kans dat je hond problemen aan het gebit heeft:

  • Verkleurde aanslag op tanden en kiezen
  • Minder of niet eten (met name droge, harde brokken)
  • Aan één kant kauwen
  • Stinkende adem
  • Bulten op de kaken
  • Bloederig speeksel en/of slijm
  • Krabben aan de snuit

Herken je één of meer van deze symptomen bij je hond? Dan is het goed om de bek en het gebit eens goed te laten controleren door de dierenarts. Bij sommige honden merk je vrijwel niet dat er gebitsproblemen aanwezig zijn. Controleer daarom zelf regelmatig op rood tandvlees, aanslag op de tanden en eventuele bultjes in de bek.

Veelvoorkomende gebitsproblemen bij honden
Er zijn verschillende gebitsproblemen waar honden mee te maken kunnen krijgen en ieder probleem kent een eigen behandeling. Dit zijn de meest voorkomende gebitsproblemen bij honden:

Tandplak
Tandplak (of tandplaque) is een gele tot bruine laag op de tanden die uit speeksel, voedingsresten en bacteriën bestaat. Na verloop van tijd worden deze laagjes steeds harder en ontstaat er tandsteen.

 

Tandsteen
Tandsteen is een ruwe, harde laag die ontstaat door verkalking in de tandplak. Waar tandplak relatief eenvoudig te verwijderen is door goede verzorging van het gebit, kan tandsteen alleen door de dierenarts verwijderd worden wanneer de hond onder narcose is. Wanneer je tandsteen te laat of niet laat behandelen kan dit tot ontstekingen, onherstelbare schade in het gebit van de hond en uiteindelijk tot het verlies van tanden leiden.

Slijtage en afgebroken tanden
Tanden kunnen slijten of zelfs afbreken door bijvoorbeeld te wild spelen, op stenen te kauwen of door een ongeluk. Een afgebroken tand kan binnen 48 uur na het breken van de tand nog worden hersteld met behoud van tandmerg. Wanneer de 48 uur is verstreken is een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk of zal de tand getrokken moeten worden.

Glazuurbeschadiging
Glazuurbeschadiging of gaatjes kunnen optreden door bijvoorbeeld een infectie of het gebruik van bepaalde medicatie. De elementen van het hondengebit die het meest aangetast worden spelen vaak geen functionele rol bij de voedselopname. Om deze reden kunnen aangetaste tanden het best getrokken worden. Bij kleine beschadiging kan het gaatje meestal nog gevuld worden.

Voorkomen is beter dan genezen
De hierboven genoemde problemen voorkom je natuurlijk het liefst. Een goede gebitsverzorging en een regelmatige controle is van belang om het gebit van je hond gezond te houden en deze gebitsproblemen te voorkomen. Je kunt het gebit van je hond op diverse manieren onderhouden:

Regelmatige controle
Allereerst is het erg belangrijk dat het gebit van je hond regelmatig door jezelf, of door de dierenarts (in ieder geval bij de jaarlijkse inenting) gecontroleerd wordt. Door regelmatig te controleren kunnen gebitsproblemen vroegtijdig worden ontdekt en direct aangepakt worden.

Tandenpoetsen
Door de tanden van je hond regelmatig te poetsen, verwijder je tandplak en voorkom je de vorming van tandsteen. Hiervoor gebruik je een speciale hondentandenborstel en hondentandpasta. Er zijn ook handige vingertandenborstels te verkrijgen om de tanden en kiezen van je hond mee te poetsen. Tandpasta voor mensen is niet geschikt voor honden. Een hond zal de tandpasta doorslikken in plaats van uitspoelen wat bij het gebruik van tandpasta voor mensen problemen kan opleveren. Het advies is om de tanden van je hond twee à drie keer per week te poetsen.

Speeltjes en snacks
Niet iedere hond zal het zomaar toelaten in de mond. Wanneer poetsen niet lukt, zijn er genoeg alternatieven waarmee je de vorming van tandsteen tegen kunt gaan. Zo zijn er speciale kauwsticks of -kluiven die het gebit van je hond reinigen en tevens door het schrapen langs de tanden en de opname van calcium in de tandplak het gebit versterken. Het kauwen op een flink kauwbot volstaat voor één poetsbeurt. Hiernaast heeft het spelen met een flostouw en het kauwen op speciale dental hondenspeeltjes ook een reinigende werking op het gebit.

Hondenvoer om gebitsproblemen te voorkomen
Naast speciale gebitsverzorgingsproducten zijn er ook verschillende varianten hondenvoeding die de gezondheid van het gebit van je hond bevorderen. Deze voedingen zorgen ervoor dat de tandplak mechanisch van de tanden verwijderd wordt. Goede premium hondenvoer zoals de Total Bite special ‘turkey & potato’, de Total Bite Fresh ’salmon’, of de Total Bite ‘Light/Senior’ zijn uitermate geschikt om het gebit van jouw hond stralend en gezond te houden en vervelende gebitsproblemen zoveel mogelijk te voorkomen.

Gerelateerde producten

externalId=totalbite-news-detail-v2-5.1.1.1.2&filter[active]=1&filter[tags]=gebitsproblemen-bij-hond-herkennen