De feestdagen gaan gepaard met gezelligheid en lekker eten voor het hele gezin. Het is dan ook verleidelijk om jouw kat mee te laten genieten van de feestelijke maaltijden. Toch is dit af te raden; veel humaan voedsel is niet geschikt voor katten én kan vervelende gezondheidsklachten veroorzaken zoals een vergiftiging. In dit artikel vertellen we hoe jij samen met jouw kat veilig kan genieten van de feestdagen.
Het is vaak erg verleidelijk om katten tijdens de feestdagen iets speciaals te geven. Vooral het geven van resten die zijn overgebleven van het kerstdiner is hierbij een geliefde keuze. Tegen een lekker stuk vlees of vis van het kerstdiner zal jouw kat waarschijnlijk ook geen nee zeggen. Toch is het beter om jouw kat geen humaan eten van tafel te geven. Ons kerstdiner is vaak zo bereid dat het voor katten lastig te verteren is, gevaarlijke specerijen bevat en in sommige gevallen zelfs giftig is. Tijdens de feestdagen zien dierenartsen dan ook twee keer zoveel katten met maag- en darmproblemen. Wees dus alert en voer geen resten van het kerstdiner of andere humane voeding.
Heb jij een kat die bij het zien van eten al snel op tafel of het aanrecht springt? Weet je niet zeker of jouw kat ook daadwerkelijk wat gegeten heeft? Wees dan extra alert op de algemene symptomen die bij een vergiftiging kunnen optreden:
Vertoont je kat deze symptomen of wil jij zeker weten dat er niks aan de hand is? Bezoek dan altijd de dierenarts om je kat even te laten onderzoeken.
Katten hebben een grote kans om bij het krijgen van humaan voedsel kieskeurig te worden. Bij veel extra lekkernijen zullen katten dan ook hun eigen brokken laten staan en dat heeft een groot nadeel. Een goede, uitgebalanceerde kattenvoeding is namelijk zo samengesteld dat jouw kat de juiste hoeveelheid voedingstoffen binnenkrijgt. Hierdoor kun jij ervan verzekerd zijn dat jouw kat geen tekort aan belangrijke vitamine en mineralen opbouwt en in topconditie zal blijven.
Bij het voeren van humaan voedsel in combinatie met het geven van kattenbrokken, raken deze verhoudingen uit balans. Het is dan lastig om te achterhalen of jouw kat wel genoeg voedingstoffen binnenkrijgt, en of bepaalde voedingsstoffen niet in overschot worden gevoerd. Vooral een overschot aan koolhydraten kan vervelende gevolgen hebben. Dit wordt door het lichaam opgeslagen als vet, waardoor overgewicht al snel een probleem kan vormen.
Wist jij dat jouw kat helemaal geen extra lekkernijen nodig heeft om te kunnen genieten van iedere maaltijd? De voedingen van Total Bite voldoen niet alleen aan de specifieke voedingsbehoefte van jouw kat, maar hebben ook een hoge smaakacceptatie. Bekijk hier alle Total Bite voedingen óf kies hier een van de bijzonderheden van jouw kat en vindt de producten die speciaal hierop zijn afgestemd.
Tijdens de feestdagen is het verleidelijk om het heerlijke feestmaal te delen met jouw kat. Dat begrijpen wij maar al te goed. En heel eerlijk? Daar hebben wij zelf soms ook best moeite mee hoor! Vooral wanneer je kat je met smekende ogen aankijkt of je met gemauw aanspoort het lekkers te geven. Dit is niet zomaar te weerstaan! Maar pas op; wat lijkt op een lekkere en kleine snack kan voor jouw geliefde kat erg schadelijk zijn.
Om te voorkomen dat je kat ziek wordt hebben wij de 5 meest gevaarlijke gerechten rond de feestdagen op een rij gezet.
1. Giftige groentes
Katten zijn van nature carnivoren, waardoor zij de meeste voedingstoffen uit vlees en vis halen. Kattenvoeding bevat dan ook voornamelijk vlees- en dierlijke producten, maar bepaalde groentes bevatten wel vitaminen en mineralen die kunnen bijdragen aan de gezondheid van katten. Let wel op met het geven van groentes uit het kerstdiner. Veel van deze groentes zijn niet geschikt, verkeerd bereid of kunnen giftig zijn voor jouw kat. Wees daarbij extra voorzichtig dat jouw kat de volgende groentes niet per ongeluk opeet:
Let op! Zorg er altijd voor dat de groentes die jouw kat binnenkrijgt gekookt zijn, want katten kunnen rauwe groentes niet verteren.
2. Rauwe en verhitte botten
Alhoewel de meeste katten het heerlijk zullen vinden, kun jij jouw kat beter geen overgebleven botten geven. Verhitte botten kunnen versplinteren en de verteringsorganen perforeren. Daarnaast kunnen de versplinterde botten ook vast komen te zitten tussen de tanden waardoor ze beginnen te rotten en het gebit beschadigen. Pas ook op met het geven van rauwe botten als jouw kat dit nooit eerder heeft gehad. Bij een te grote hoeveelheid in één keer kunnen de botten in de maag een flinke verstopping veroorzaken, waarbij grote botten zelfs vast kunnen komen te zitten.
3. Vet, suiker en zout
Humaan voedsel bevat vaak veel vet, zout en suiker om de smaak te versterken. Bij het geven van resten kerstdiner krijgt jouw kat in één keer een grotere hoeveelheid vet binnen dan dat zij gewend zijn. Hierdoor kunnen ze al snel last krijgen van diarree en braken. Naast de grote hoeveelheid vet, krijgen katten via humaan voedsel ook veel meer zout binnen dan dat goed voor ze is. Te veel zout kan bij katten leiden tot een hoge bloeddruk, nierfalen en leverschade. Zorg er daarom voor dat jouw eigen gerechten voor de zekerheid altijd buiten bereik van jouw kat blijven.
4. Melk en andere zuivelproducten
Pas op met het geven van melk en andere zuivelproducten. Veel katten vinden het heerlijk om een schaaltje melk te krijgen, maar dit veroorzaakt helaas erg vaak een allergische reactie. In melk en andere zuivelproducten zit lactose, en katten kunnen dit niet verteren. Hierdoor krijgen katten na het drinken van melk vaak last van diarree, jeuk en andere overgevoeligheden.
5. Chocolade
Chocolade is voor veel mensen een zeer geliefde lekkernij, maar bevat voor katten een gevaarlijke stof genaamd theobromine. Bij het consumeren van chocolade kunnen katten last krijgen van ernstige maag- en darmklachten, met in sommige gevallen zelfs dodelijke hartklachten tot gevolg. Zorg er te allen tijde voor dat deze traktatie uit de buurt van jouw kat blijft.
Heb jij nog vragen over het voeren van resten kerstdiner of ben jij opzoek naar de juiste kattenbrokken? Kom eens langs bij een Total Bite verkooppunt bij jou in de buurt en vraag het de specialist!