EK actie! Ontvang bij elke aankoop op Total Bite een gratis EK-armbandje!

Help, is mijn kat te dik?

kat te dik

Tips om je kat te laten afvallen

Het lijkt een onschuldig probleem, maar steeds meer katten hebben last van overgewicht. Te zware katten zijn vatbaar voor veel gezondheidsproblemen. Om dat te voorkomen is het belangrijk dat je goed oplet dat je kat niet te dik wordt. In dit artikel helpen we je te achterhalen of jouw kat last heeft van overgewicht.

Hoe kan mijn kat overgewicht hebben?

Overgewicht ontstaat vaak doordat je kat te veel eten krijgt in combinatie met te weinig lichaamsbeweging. Je kat krijgt dan meer calorieën binnen dan hij verbruikt. Het overschot wordt, net zoals bij mensen, omgezet in lichaamsvet. Het lichaamsvet blijft opstapelen waardoor je kat te dik wordt. Vooral binnenkatten zijn gevoelig voor overgewicht omdat zij over het algemeen minder beweging krijgen dan katten die buiten komen. In een aantal gevallen kan overgewicht ook veroorzaakt worden door gezondheidsproblemen. Laat je kat dus voor de zekerheid ook controleren bij de dierenarts.

Hoe weet ik of mijn kat niet te dik is?

Het is lastig om dit te meten met een standaard gewicht. Het ideale gewicht van je kat is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan het ras, de grote en het geslacht van je kat. Om deze reden kan je het beste kijken naar de lichamelijke kenmerken van je kat. Met de TOTALBITE Scorekaart - Bodyscore kat kun jij bepalen of je kat een goed gewicht heeft. Bekijk aan de hand van de scorekaart de uiterlijke kenmerken van je kat en scoor de lichaamsconditie. Het ideale gewicht zou overeen moeten komen met score 3.

  • De ribben, ruggengraat en heupen zijn niet zichtbaar maar kunnen wel makkelijk gevoeld worden
  • Vanaf boven bekeken moet je kat een duidelijke taille hebben
  • De kat mag een geringe hoeveelheid buikvet hebben (teveel is te herkennen aan een hangbuik)

Download Scorekaart

Wist je dat katten met overgewicht ook ander gedrag vertonen? Zelfs het gedrag kan aantonen of je kat te zwaar is. De volgende 3 signalen kunnen erop wijzen dat je kat te dik is:

  1. Zware ademhaling en snurken: katten die te zwaar zijn kunnen last hebben van hun ademhaling. Soms hoor je ze zelfs snurken!
  2. Minder actief en moeite met springen: wanneer je kat te dik is zal hij moeite hebben met spelen en bewegen. Het springen zal ook moeizamer gaan omdat je kat het zware gewicht zou moeten opvangen. Overgewicht kan dus opgemerkt worden door een afname in activiteit.
  3. Vachtproblemen: een zware kat kan zijn vacht moeilijk onderhouden. Ze zijn minder flexibel door hun dikke buik waardoor wassen lastig wordt. Het gevolg is een doffe vacht (soms met schilfers) op de staart en rug van je kat.

Is het slecht dat mijn kat te dik is?

Het is niet leuk om te horen maar overgewicht kan helaas zorgen voor een aantal vervelende gezondheidsproblemen. Deze kunnen niet alleen de kwaliteit van het leven voor je kat verlagen, veel gezondheidsproblemen verkorten zelfs de levensduur van je kat. Hieronder benoemen we de meest voorkomende aandoeningen die een te dikke kat kan krijgen.

  • Bot- en gewrichtsproblemen
  • Verminderde weerstand tegen infecties
  • Slechte conditie en ademhalingsproblemen
  • Verhoogde kans op blaasontsteking en suikerziekte
  • Hart-, lever- en longaandoeningen

Hoe laat ik mijn kat afvallen?

Heb je vastgesteld dat je kat te dik is? Dan is het tijd voor een aantal belangrijke veranderingen. Met de volgende 8 tips kun jij je kat helpen de extra kilootjes te verliezen.

 

Tip 1 – Regelmatig wegen
Het is vaak een uitdaging om je kat stilstaand op de weegschaal te krijgen, maar dit laat wel zien of het afvalprogramma werkt. Weeg je kat om de week om het afvalproces in de gaten te houden. Hoe pak je dit aan? Onze tip is om eerst jezelf te wegen en dan jezelf te wegen met je kat in de armen. Het verschil tussen beide gewogen gewichten is dan het gewicht van je kat.

Tip 2 – Dieetvoeding
Katten mogen absoluut niet vasten of te snel afvallen. Dat kan schadelijk zijn voor hun gezondheid. Voor een zware kat kan het beste een dieetvoeding aangeboden worden. Hierdoor krijgt je kat wel alle benodigde voedingsstoffen binnen, maar dan met minder calorieën. Weeg de porties goed af en verdeel deze over een aantal maaltijden per dag. De kattenvoeding Total Bite Regular ‘Senior’ en de Total Bite Special ‘Indoor/Sterilised’ zijn speciaal voor katten met een verminderde energiebehoefte of overgewicht. Deze voeding is uitermate geschikt voor volwassen katten met of de neiging tot overgewicht.

Tip 3 – Spelen
Deze tip is vooral voor onze binnenkatten erg belangrijk. In huis krijgen katten minder beweging dan buiten. Over het algemeen zijn binnenkatten dan ook gevoeliger voor overgewicht dan buitenkatten. Om je binnenkat genoeg beweging te geven is het belangrijk om veel met ze te spelen. Begin rustig, de meeste zware katten hebben nog niet de beste conditie. Hou het bijvoorbeeld bij sessies van 2-3 minuten en bouw dit langzaam op als je kat afvalt.

Tip 4 – Klimmen in huis
Klimmen, klauteren en springen vergt een goede conditie en veel energie. Zorg voor veel klimmogelijkheden in huis. Dat kan simpelweg door plankjes aan de muur te hangen of door krabpalen in huis te plaatsen. Het is niet alleen goed voor het afvallen, maar veel katten zitten ook graag hoger om hun kattenrijk te overzien.

Tip 5 – Tussendoortjes
Krijgt je kat normaal veel tussendoortjes? Dan is het verstandig hiermee te stoppen. Tijdens het dieet kan je het beste alleen de speciale dieetvoeding geven. Mocht je nou toch eens je kat willen belonen, geef dan liever een deel van de ochtend of avond maaltijd die je hebt afgewogen.

Tip 6 – Voerspellen
Een leuke methode om je kat tijdens het voeren zijn beweging te geven is door met voedselverrijking aan de slag te gaan. Stop de voeding in een voerbal of voerpuzzel en zet je kat lekker aan het werk. Hierdoor duren de maaltijden langer wat een meer verzadigd gevoel oplevert en is je kat meteen ook meer in beweging.

Tip 7 – Meerdere katten in huis
Heb jij meerdere katten in huis? Soms komt het nog weleens voor dat niet iedere kat in hetzelfde huishouden op dieet moet. Probeer de katten dan apart te voeren zodat de te dikke kat niet kan mee-eten met de andere kat(ten). Mocht dit niet lukken dan is het aan te raden om alle katten tijdelijk op de dieetvoeding te zetten.

Tip 8 – Wandelen
Wist je dat buitenkatten door de vergrote leefruimte meer beweging krijgen? Helaas is het niet voor iedereen mogelijk om hun kat veilig naar buiten te laten. Gelukkig bestaan steeds meer manieren om je binnenkat toch eens te laten proeven van het buitenleven. Probeer samen met je kat buiten te wandelen. Dit zorgt voor de nodige lichaamsbeweging en kan een nieuwe band creëren. Lees je vooraf wel goed in, wandelen is namelijk niet voor iedere kat weggelegd en vergt wat training.

Houd je kat op zijn ideale gewicht

Heeft je kat eindelijk zijn streefgewicht bereikt? Dan is het nu zaak om dit gewicht te houden! Het is erg verleidelijk om je kat toch weer extra snacks te geven. Binnen de kortste tijd wordt het weer een gewoonte en vliegen de extra kilo’s er weer aan. Probeer de traktaties tot een minimum te beperken en kies voor gezondere opties. Denk hierbij aan een stukje gekookte kip of een aantal extra kattenbrokken.

 

Hoeveel kattenbrokken mag ik nu geven?

Nadat je kat het streefgewicht heeft bereikt is het verstandig om de voeding opnieuw af te stemmen. Mocht je kat met de huidige hoeveelheid op het goede gewicht blijven en niet meer afvallen, dan hoef je hier voor nu niks meer aan te veranderen. Wel is het belangrijk om regelmatig te wegen zodat je dit goed in de gaten kan houden. Heb je het idee dat je kat blijft afvallen? Geef je kat dan 10% extra van de huidige hoeveelheid en weeg na twee weken opnieuw. Valt je kat nog steeds af? Verhoog de voeding dan nogmaals met 10% totdat het gewicht van je kat weer in balans is. Let wel op dat je de hoeveelheid niet te snel verhoogd. Je wilt immers niet dat je kat na al het harde werk weer begint aan te komen. Ga gerust door met de tips over spelen en bewegen, dat is niet alleen leuk voor je kat maar blijft ondertussen ook jullie band versterken!

Heb jij nog vragen over het (over)gewicht van je kat of over verantwoord afvallen? Kom eens langs bij een Total Bite verkooppunt bij jou in de buurt en vraag het de specialist! 
 


 

Gerelateerde producten

externalId=totalbite-news-detail-v2-5.1.1.1.2&filter[active]=1&filter[tags]=kat-te-dik