Help, is mijn hond te dik?

hond te dik

Ontdek of je hond te dik is

Vraag jij je wel eens af of je hond te dik is? Overgewicht bij honden komt steeds vaker voor. Nu zullen velen zeggen, des te meer hond om van te houden toch? Maar helaas kan overgewicht zorgen voor veel gezondheidsproblemen bij onze geliefde viervoeters. In dit artikel helpen we je ontdekken of jouw hond goed op gewicht is of juist wat afslank tips kan gebruiken.

Hoe weet ik dat mijn hond te dik is?

Het ideale gewicht van jouw hond is afhankelijk van meerdere zaken. Ieder ras heeft wel een standaard gewicht maar het geslacht, de leeftijd, castratie/sterilisatie en zelfs het energieniveau van jouw hond kunnen hier invloed op hebben. Dat maakt het natuurlijk lastiger om het ideale gewicht te bepalen. Om deze reden kan overgewicht het beste herkend worden aan de uiterlijke kenmerken van je hond.

Overgewicht bij honden herkennen

Lichaamskenmerken
Om te bepalen of jouw hond te dik is kun je gebruik maken van onze TOTALBITE Scorekaart - Bodyscore hond. Bekijk aan de hand van de scorekaart de uiterlijke kenmerken van je hond en scoor de lichaamsconditie. Het ideale gewicht zou overeenkomen moeten komen met score 3:

  • De buik moet vanaf de zijkant gezien na de ribben oplopen.
  • De ribben, werveluitsteeksels en heupen moeten met lichte druk voelbaar zijn maar niet geheel zichtbaar zijn.
  • Als je vanaf boven naar je hond kijkt moet hij een zichtbare taille hebben.

Download Scorekaart

Gedragskenmerken
Als je hond te zwaar is kan dat ook opgemerkt worden aan het gedrag van je hond. Een te dikke hond heeft vaak minder energie en zal sneller moe zijn. Je zult herkennen dat je hond eerder gaat liggen of overmatig veel hijgt tijdens een rustige wandeling. Te zware honden hebben ook sneller last van de gewrichten, waardoor het niet willen lopen of mank lopen ook tekenen van overgewicht kunnen zijn.

Hoe krijgt je hond overgewicht?

Overgewicht ontstaat voornamelijk doordat de hond via de voeding meer energie opneemt dan verbruikt wordt. Dat betekent dat je hond te veel te eten krijgt dan hij met beweging kan verbruiken. De energie die overblijft wordt dan omgezet en opgeslagen als vet, waardoor je hond te zwaar wordt.

Daarnaast kan overgewicht ook een medische oorzaak hebben. Bepaalde medische aandoeningen of medicijnen kunnen zorgen voor een toename van de eetlust waardoor je hond gevoeliger is voor overgewicht. Bezoek dus altijd een specialist om medische oorzaken voor spontane gewichtstoename uit te sluiten.

Gecastreerde of gesteriliseerde honden zijn ook gevoeliger voor overgewicht. De stofwisseling van honden wordt na de castratie of sterilisatie langzamer. Dat betekent dat ze minder energie verbruiken, waardoor ze ook minder voeding nodig hebben. Let dus goed op dat je de voeding na de castratie of sterilisatie aanpast. Zo voorkom je dat je hond te dik wordt.

Hoe kan ik mijn hond laten afvallen?

Een hond die te zwaar is zal meer kans hebben op gezondheidsproblemen. Ben je erachter gekomen dat je hond te dik is? Dan is het belangrijk om je hond te laten afvallen. Makkelijk gezegd natuurlijk, maar in de praktijk kan dit lastig zijn. We helpen je hond daarom graag met de 5 beste tips om het ideale gewicht te bereiken!

Tip 1 – Beweging
Net zoals bij mensen zal een hond extra beweging nodig hebben om te kunnen afvallen. Sterker nog, dit is (in combinatie met aangepaste voeding) een van de beste manieren om een hond te laten afvallen. Je kunt het zelf zo leuk maken als je wilt, denk hierbij aan:

  • Hardlopen
  • Zwemmen
  • Fietsen
  • Wandelen
  • Hondensporten

Let wel op dat je hond geleidelijk moet wennen aan meer, maar ook aan andere lichaamsbeweging. Bewegen met een te zwaar lijf is tenslotte niet altijd prettig voor de hond. Begin rustig en kijk hoe jouw hond reageert op de nieuwe activiteit.

Tip 2 – Speciale dieetvoeding
Wist je dat een hond niet zomaar minder voer mag krijgen dan normaal? Goede voeding is zo samengesteld dat ze hun gehele portie moeten hebben om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Je kunt je hond dus niet laten afvallen door simpel weg minder te voeren. Om dit op te lossen bestaat speciale dieetvoeding voor honden. Deze voeding bevat wel alle voedingsstoffen die je hond nodig heeft maar de brokken zijn zo samengesteld dat ze minder calorieën bevatten. Total Bite Light/Senior is speciaal voor honden met een verminderde energiebehoefte of overgewicht. Deze voeding is uitermate geschikt voor volwassen honden met of de neiging tot overgewicht. Weeg de porties af zodat je zeker weet dat je niet te veel of te weinig voert.

Tip 3 – Voedselverrijking
Voedselverrijking kan een goede oplossing zijn om je hond beweging te geven tijdens het eten. De maaltijd duurt wat langer waardoor je hond zich na de maaltijd ook echt vol voelt. Wil je graag meer weten over voedselverrijking? Lees dan onze blog ‘’voedselverrijking voor honden’’.

Tip 4 – Weeg je hond regelmatig
Houd goed bij of het dieet van je hond werkt door regelmatig te wegen. Mocht je hond niet of zeer weinig afvallen dan kun je op tijd aanpassingen maken aan het dieetplan of hulp van een professional inschakelen. Voor grotere honden hebben de meeste Total Bite verkooppunten en ook dierenartspraktijken in de wachtruimte een weegschaal staan.

Tip 5 – Verwantwoord snacken
Geef jij je hond vaak iets lekkers? Meestal heb je het niet door maar als je alle tussendoortjes optelt kan het behoorlijk aantikken. Het beste is om je hond alleen de geplande maaltijden te voeren. Nu begrijpen we dat dit lastig is als je gewend bent je hond veel te verwennen met iets lekkers. Om dit op te lossen kun je bij iedere maaltijd een aantal brokken aan de kant leggen. Deze zou je dan verspreid over de dag kunnen geven. Wil je graag iets anders tussendoor geven? Geef dan tijdens de maaltijden iets minder brokken en probeer het bij hondensnacks bij overgewicht te houden.

Heb jij nog vragen over het (over)gewicht van je hond of over verantwoord afvallen? Kom eens langs bij een Total Bite verkooppunt bij jou in de buurt en vraag het de specialist!

Gerelateerde producten

externalId=totalbite-blog-detail-5.1.1.1.2&filter[active]=1&filter[tags]=hond-te-dik