EK actie! Ontvang bij elke aankoop op Total Bite een gratis EK-armbandje!

Voedselverrijking voor honden

Een uitdagender voermoment voor je hond

Dagelijks verwen jij jouw hond met een of meerdere heerlijke maaltijden. Het aantal voermomenten op een dag verschilt natuurlijk per hond. Dit kan aan het ras, de opvoeding en het gewicht liggen. Ongeacht of jij je hond één of meerdere keren per dag voedt, je hond wordt gelukkig van voeding. Wist je dat je jouw hond nóg gelukkiger kan maken door te variëren met de manieren van voeren? In dit artikel vertellen we je meer over voedselverrijking voor honden.

Wat is voedselverrijking?
Veel huishonden schrokken hun bak snel leeg wanneer deze net gevuld is, terwijl honden vanuit de oorsprong dagelijks lang bezig zijn met het zoeken naar voedsel, sporen volgen en jagen op prooi. Ze zijn langer bezig met het bemachtigen van het voer, dan dat ze over het eten ervan doen. Door je hond andere manieren aan te bieden en de manier van het voeren te verrijken, zal het voermoment voor je hond veel interessanter worden. Het biedt de nodige mentale uitdaging voor honden en zorgt voor meer plezier.

Eigenlijk is voedselverrijking voor honden heel eenvoudig, dus ook gemakkelijk toe te passen. Voedselverrijking betekent je hond op een leuke manier laten ‘werken’ voor zijn of haar eten. Samen ga je op zoek naar manieren waarop jouw hond actiever met het voer bezig kan zijn. Uit onderzoek is gebleken dat door je hond actief met voeding bezig te laten zijn, jouw hond beter in zijn of haar vel komt te zitten. Natuurlijk wil jij het beste voor je hond! Dus wil je meer weten over voedselverrijking? Lees dan verder.

Waar is voedselverrijking goed voor?
Het is voor je hond interessanter en vaak ook veel leuker om moeite te doen om het voer te bemachtigen. Je kunt je hond op een leuke manier mentaal uitdagen. Wanneer je voedselverrijking toepast moet je hond meer nadenken en de neus gebruiken, waardoor het meer moeite kost om de voeding te bemachtigen. Naast dat het leuk is, kan het ook erg functioneel zijn. Zo is voedselverrijking erg geschikt voor:

  • Honden met een hoog energieniveau.
  • Honden die (tijdelijk) geen lichamelijke activiteiten mogen doen.
  • Honden die heel snel eten, ook wel schrokken genoemd.
  • Voedselverrijking kan ook een stimulans voor slechte of matige eters zijn om beter te gaan eten.
  • Tot slot kan voedselverrijking worden ingezet als onderdeel van gedragstherapie, bijvoorbeeld bij voerbaknijd, niet alleen thuis kunnen zijn en ongewenst gedrag ten gevolge van verveling.


Waar moet ik op letten bij voedselverrijking?
Als je een vorm van voedselverrijking in gaat zetten, is het belangrijk je hond snel succes te laten ervaren om gemotiveerd te blijven. Je hond kan gefrustreerd raken als je een te moeilijke vorm van voedselverrijking toepast. Je herkent dit aan onbeheerst of passief gedrag. Om je hond gemotiveerd te laten blijven kun je het beste beginnen met simpele vormen van voedselverrijking.

Is jouw hond erg hongerig? Dan kun je het beste eerst een kleine portie voeding geven. Laat je hond deze kleine portie gerust alvast opeten voordat je begint. Vergelijk het met een situatie waarbij je zelf erge honger hebt en je elke rijstkorrel een voor een aan je vork prikkend mag opeten.

Om ervoor te zorgen dat je hond gemotiveerd is en blijft voor voedselverrijking, is het belangrijk om de moeilijkheidsgraad stap voor stap op te bouwen. Voor je hond is het natuurlijk ook nieuw, dus laat je hond eerst eens zien waar je iets verstopt en hoe het materiaal werkt.

Tot slot is het belangrijk om je hond zelf te laten bepalen wanneer hij of zij klaar is met de voedselverrijkingsactiviteit. Ook al heeft je hond al het voer al gevonden, het geeft de meeste voldoening wanneer je hond er zelf van overtuigd is dat echt alles gevonden is.

8 tips voor voedselverrijking voor je hond

Tip 1: Laat je hond op een leuke manier werken voor voeding. Bied een deel van de voeding op een andere manier aan dan dat je het in de gebruikelijke voerbak geeft.

Tip 2: Begin je net met voedselverrijking voor honden? Begin gemakkelijk, zodat je hond kan begrijpen wat de bedoeling is. Gaat het goed? Dan kun je het stap voor stap moeilijker maken of nieuwe manieren toepassen voor je hond.

Tip 3: Strooi de dagelijkse portie voeding uit op verschillende plaatsen in het huis of in de tuin. Dit in plaats van het eten in de voerbak te doen. Hierdoor stimuleer je jouw hond om de neus te gebruiken.

Tip 4: Ben je creatief? Er zijn een aantal mogelijkheden om zelf een hondenpuzzel te maken. Dit kan gerust ook met goedkoop of gebruikt materiaal. Hiermee ben je geen tot weinig geld kwijt en zorg je ervoor dat jouw hond plezier heeft. Naast dat het voordelen heeft voor je portemonnee, ben je ook duurzaam bezig als je materiaal hergebruikt.

Tip 5: Ben je niet zo creatief, maar wil je wel voedselverrijking toepassen? Kijk dan bij de dierenspeciaalzaak voor klant-en-klare denkspellen en vulbaar hondenspeelgoed. Een denkspel is gemakkelijk in gebruik voor jou als hondenbaasje, je hoeft namelijk alleen maar de hondenbrokjes in het spel te stoppen. Hierna begint het plezier voor jouw hond, afhankelijk van het soort spel kan de hond blokjes optillen, klepjes of schuifjes openen of aan touwtjes trekken om bij de voeding te komen.

Naast dat dit voor jouw hond leuk is, versterkt het ook de band tussen jou en je hond door samen met de puzzel bezig te zijn. Dit is ook ideaal voor honden met een blessure die tijdelijk rustiger aan moeten doen of oudere honden die niet goed meer kunnen bewegen. Wist je dat een spel van 15 minuten gelijk staat aan één uur wandelen? Zo zorg je ervoor dat jouw hond toch de benodigde uitdaging krijgt.

Tip 6: Is de hondenpuzzel niets voor jouw hond? Dan kun je bijvoorbeeld een snuffelmat aanschaffen. Deze snuffelmat is eenvoudiger in gebruik voor jouw hond. Jij verstopt de voeding tussen de fleece- of stofrepen en jouw hond kan beginnen met het speurwerk. Met de snuffelmat zorg je ervoor dat je hond de neus actief inzet om de voeding te bemachtigen. Dit is ideaal voor honden met een blessure die tijdelijk rustiger aan moeten doen of oudere honden die minder bewegen.

Tip 7: Er zijn ook veel leuke alternatieve voerbakken verkrijgbaar. Hierbij is jouw hond langer bezig om het voer te bemachtigen. Er zijn een aantal verschillende varianten verkrijgbaar zoals de Kong, voerballen, puzzelbakken en anti-schrokbakken. Met de voerbal zorg je ervoor dat jouw hond de bal in beweging houdt zodat er een brokje uit de bal komt en je hond lekker kan genieten van zijn welverdiende brokje. Er zijn honden die hier erg enthousiast van worden, waardoor een voerbal helaas niet geschikt is voor honden met een blessure.

Door een speciale voerbak te gebruiken moet jouw hond actief met neus, tong of poot de brokjes uit de bak zien te krijgen, dit is dan een beter alternatief. Het is als baasje natuurlijk erg leuk om te zien wat een goede speurder jouw hond is. Ben jij benieuwd welke mogelijkheid het beste bij jouw hond past? Ga langs de dierenspeciaalzaak in de buurt en laat je adviseren door een medewerker.

 

Tip 8: Maak gebruik van het seizoen. Tijdens elk seizoen zijn de weersomstandigheden weer anders, hier kun je gemakkelijk op inspelen. Naast dat het afwisselend is zijn er ook geen tot weinig kosten aan verboden. Verzamel in de herfst bijvoorbeeld bladeren, deze bladeren kun je in een doos stoppen en in deze doos de brokjes verstoppen. Tijdens de zomerdagen kan de temperatuur erg stijgen, waardoor het voor je hond ook warm wordt. Wil je jouw hond een verkoelende lekkernij geven? Maak een ijsje voor jouw hond. Dit kun je bijvoorbeeld prima met behulp van de Kong doen door een gedeelte van de maaltijd daarin aan te bieden. Heb je weinig tijd?

Gerelateerde producten

externalId=totalbite-news-detail-v2-5.1.1.1.2&filter[active]=1&filter[tags]=voedselverrijking-voor-honden