EK actie! Ontvang bij elke aankoop op Total Bite een gratis EK-armbandje!

Hondendrollen vertellen een hoop!

En, over hondendrollen valt veel te vertellen…

Hondenpoep, we kennen het allemaal. We vinden het vies, het stinkt, we zijn er dagelijks druk mee om het netjes op te ruimen óf, we ergeren ons eraan wanneer het juist niet wordt opgeruimd. We zullen er mee moeten dealen, want poepen; dat doen ze! In dit artikel lees je meer over hondenpoep en over hoe je hondenpoep kunt lezen. Want echt waar, hondendrollen vertellen een hoop!

Wat kunnen we uit hondenpoep afleiden?
 

Het is belangrijk de hondenpoep van je hond op te ruimen. Niet alleen omdat dit veel overlast voorkomt, ook omdat je dan goed zicht op de ontlasting van je hond kunt houden. Je weet daardoor precies hoe vaak en hoeveel jouw hond op een dag moet poepen. Door inzichtelijk te hebben wat normaal poepgedrag is, merk je het direct wanneer hier iets in verandert.


Zo kan bijvoorbeeld de kleur van de ontlasting veranderd zijn, maar ook de samenstelling of de hoeveelheid. Dit zegt veel over de gezondheid van je hond. Door altijd even goed naar de drol te kijken merk je bloed, slijm of andere verschillen ook al snel op. Wanneer er iets veranderd is kan dit verschillende oorzaken hebben. Vraag jezelf bijvoorbeeld af of;

  • Je hond onlangs andere voeding heeft gekregen?
  • Je hond überhaupt de juiste voeding krijgt?
  • Je hond aparte snacks of andere tussendoortjes gehad heeft?
  • Je hond niet-eetbare materialen of ‘iets van straat’ gegeten heeft?
  • Er sprake van verstopping in het darmkanaal kan zijn?
  • Je hond wellicht een worminfectie heeft?
  • Je hond medicatie krijgt wat dit kan veroorzaken?
  • Er sprake van een darminfectie door een virus kan zijn?
  • Er sprake van een darminfectie door een bacterie kan zijn?
  • Er sprake van verstoring in het verteringsstelsel kan zijn?
  • Je hond mogelijk last heeft van een voedselallergie?
  • Je hond mogelijk last heeft van voedselintolerantie?


Neem bij veranderingen die kunnen duiden op gezondheidsproblemen altijd contact op met de dierenarts wanneer dit langer dan 48 uur aanhoudt. Is je hond er ook ziek bij of vertrouw je het niet? Bel dan altijd eerder!

Wanneer spreek je van slechte ontlasting?
 

Bovenstaande is belangrijk om te weten te komen wat voor jouw hond nou precies goede ontlasting is. Pas wanneer je dit weet kun je ook bepalen of en wanneer de ontlasting van je hond slecht is. ‘Slecht’, in die zin dat het afwijkend is. Het kan namelijk ook zo zijn dat de ontlasting van jouw hond eigenlijk nooit echt ‘goed’ is geweest.


Goede ontlasting bij de hond bestaat uit een compacte hondendrol die donker van kleur is en bij het landen op de grond netjes afbreekt. Je hond hoeft hier niet al teveel moeite voor te doen en kan direct na het poepen weer zonder problemen verder lopen. Zie je het voor je? Slechte ontlasting kan daarentegen allerlei vormen en kleuren aannemen. Je herkent het vast van jezelf. De poep kan dun, dik, hard, zacht, geel, groen, zwart, wit, waterig of gemengd zijn. Wanneer je hond last van slechte ontlasting heeft zal dit niet alleen erg vervelend zijn, het kan er ook op wijzen dat er meer aan de hand is.

Structuur
Te dunne, zachte of waterige ontlasting wijst op diarree. Wanneer een hond last van diarree heeft is er meestal sprake van een darminfectie. Deze kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een virus, een bacterie, iets verkeerds gegeten te hebben, de aanwezigheid van wormen of wellicht een voedselallergie. Het is belangrijk de oorzaak van de diarree te achterhalen en ervoor te zorgen dat de klachten snel minder zullen worden.

Kleur
De kleur van de hondendrol is ook erg bepalend. Bruin is niet per definitie ‘goed’ en kan ook erg variëren van kleur. Over het algemeen geldt dat hoe langer de poep in de darmen heeft gezeten hoe donkerder de drol zal zijn. Wanneer voeding niet goed verteerd wordt zal de bruine kleur vaak lichter zijn doordat de ontlasting vrij kort in de dikke darm blijft. De kleuren kunnen zelfs variëren van geel naar groen, maar ook rood, oranje, wit of zwart komen voor. Dit kan doordat je hond iets gekleurds gegeten heeft maar ook doordat vetten of andere ingrediënten niet goed verdraagd worden. Bij het eten van teveel kauwbotten kan verkalking optreden waardoor de ontlasting wit kleurt en bij het eten van teveel grassen kan de ontlasting donker en groen kleuren.

Frequentie
Veel en vaak poepen kan een aanwijzing zijn van dat je hond teveel voer krijgt, het voer onvoldoende verteerd wordt of dat de voeding een te lage calorische waarde heeft. Minder vaak poepen kan duiden op verstopping in de darmen. Vaak zie je wel dat als een hond van diarree herstellende is het best weer even kan duren voordat er weer gepoept wordt.

Doe met regelmaat een kwaliteitscheck
 

Eén van de aspecten waaraan je de gezondheid van je hond kunt afmeten is de ontlasting. Aan de hand van de voorbeelden afgebeeld op onze TOTALBITE Scorekaart - De kwaliteit van ontlasting kun je de kwaliteit van de ontlasting van jouw hond bepalen. De ontlasting zou overeen moeten komen met de afbeeldingen bij nummer 4.

 

1. Vloeibare ontlasting, diarree
Waterige hondenpoep komt voor bij diarree. Dit hoeft niet perse door het voer veroorzaakt te worden. Diarree wordt vaak veroorzaakt door een ontsteking of darminfectie bij je hond. Schakel voor advies de dierenarts in.

2. Hoofdzakelijk zachte ontlasting, zonder vorm
Dunne of zachte hondendrollen komen vaak voor wanneer de hond niet de juiste voeding krijgt. Maar ook doordat je hond teveel voer krijgt, veel verschillend voer krijgt, veel extraatjes op een dag krijgt of te acuut is overgezet op ander voer.

3. Hoofdzakelijk gevormde, maar zachte ontlasting
De zachte hondendrol waar wel enige vorm aan zit kan veroorzaakt worden door voeding waarin vetten verwerkt zijn die je hond niet kan benutten. Ook wanneer je hond teveel voeding krijgt kan het voorkomen dat de voedingsstoffen niet voldoende meer worden opgenomen en de ontlasting te snel weer de darmen verlaat.

4. Gevormde, stevige ontlasting, maar niet hard
De perfecte hondendrol is compact, donker van kleur en breekt af bij het landen op de grond. Dit is een gezonde hondendrol van een gezonde hond.

5. Gevormde, maar droge en harde ontlasting
Harde hondendrollen kunnen wijzen op verstopping in de darmen. Dit kan veroorzaakt worden door voeding met te weinig vezels, kauwbotten, maar ook het eten van niet-eetbare materialen. Er kan ook sprake zijn van een teveel aan ruwe celstoffen in het voer. Door deze celstof wordt vocht onttrokken aan de spijsbrij waardoor harde ontlasting ontstaat.

Download Scorekaart

Honden met een gevoelig maag- darmstelsel hebben vaker last van slechte ontlasting, maar met de juiste voeding kun je jouw hond hier goed in ondersteunen. Het overstappen naar andere voeding kan nodig, en soms zelfs noodzakelijk zijn. Zowel de Total Bite special ‘turkey & potato’ als alle varianten van de Total Bite Fresh zijn er speciaal voor overgevoelige honden en bieden een goede ondersteuning voor een optimale spijsvertering.

Gerelateerde producten

externalId=totalbite-news-detail-v2-5.1.1.1.2&filter[active]=1&filter[tags]=hondendrol-gezondheid-hond