EK actie! Ontvang bij elke aankoop op Total Bite een gratis EK-armbandje!

Voedselverrijking voor katten

kat-voeren

De voermomenten van je kat verrijken

Wist jij dat in jouw huiskat een echte jager schuilt? Van nature kunnen katten uren besteden aan het zoeken en jagen naar voedsel. Onze huiskatten komen hier makkelijk vanaf en krijgen hun eten zonder moeite voorgeschoteld. Dat is handig maar zorgt er ook voor dat ze de rest van de dag niks te doen hebben. In dit artikel vertellen we je hoe jij de echte jager in jouw kat ontwaakt en verveling voorkomt met voedselverrijking!

Natuurlijk gedrag van huiskatten

In het wild besteden katten een groot deel van hun dag aan het zoeken en jagen naar voedsel. Onze huiskatten mogen dan in vele opzichten al wel verschillen ten opzichte van hun wilde voorouders maar het jachtinstinct bestaat nog steeds. Bij het voeren van brokken uit een voerbak heeft jouw kat niet de kans om de spanning van de jacht te voelen. Ze hoeven tenslotte niet na te denken over wat de beste strategie is om de prooi te vangen. En dat jagen kan soms best wat tijd in beslag nemen. Je hebt vast wel eens een kat in een weiland zien zitten wachten op het juiste moment of richting prooi zien sluipen. De kans is groot dat jouw kat zich zonder dit 'kat en muis'-spel snel verveelt.

Waarom is voedselverrijking voor je kat belangrijk?

Wist jij dat de maag van jouw kat na drie uur weer leeg is? In de natuur zouden katten dan op zoek gaan naar een nieuwe prooi. Het is dan ook een misverstand dat jouw kat de hele dag door hoort te slapen. Dit gedrag ontstaat juist wanneer ze de hele dag niks te doen hebben. Daarnaast hebben katten die twee vaste maaltijden per dag krijgen tussendoor dus ook nog wel eens trek. De mogelijkheid bestaat dat ze hierdoor gefrustreerd raken en zich op eten gaan fixeren. Je kent ze wel, de katten die jouw boterham zo voor je mond weg proberen te stelen.

Helaas kan dit ook tot vervelende gezondheids- en gedragsproblemen leiden zoals:

  • Overgewicht
  • Overmatig miauwen en soms zelfs krijsen rondom eten
  • Schrokken wanneer ze te eten krijgen met kans op overgeven en spijsverteringproblemen
  • Het aanvallen of uitvallen naar mensen of andere katten

Hoe kun jij dit voorkomen? Het verrijken van de voermomenten kan hier goed bij helpen. Met voedselverrijking kun je vrij simpel het natuurlijke eetpatroon nabootsen zodat jouw kat meerdere keren op een dag de mogelijkheid heeft om te eten.

Wat houdt voedselverrijking voor katten in?

Het is dus voor katten heel normaal om naar eten te zoeken en te moeten jagen. Bij voedselverrijking bied je jouw kat de mogelijkheid om op een leuke manier moeite te moeten doen om eten te bemachtigen. Dat wil zeggen dat jouw kat geen brokken uit een normale voerbak krijgt, maar dat je deze voermomenten gaat verrijken met wat meer uitdaging. Voedselverrijking geeft jou de kans om de maaltijd van je kat op allerlei creatieve en spannende manieren aan te bieden. Je kunt hier voerpuzzels, voerballen en spelletjes voor gebruiken maar ook veilige (keuken)voorwerpen zoals bakjes en kommetjes. Heb je niets bij de hand? Je kunt de brokjes ook op verschillende plekken verstoppen zodat je kat goed moet zoeken.

Je kat heeft het idee voor voedsel te moeten jagen en zal actief gaan nadenken over hoe de maaltijd het beste veroverd kan worden. Je kunt jouw kat het beste motiveren door kattenbrokken te geven die niet alleen gezond zijn, maar ook lekker ruiken, smaken en voelen. De Total Bite Specials ‘Indoor/Sterilised’ en ‘Salmon’ zijn mede vanwege de hoge smaakacceptatie erg goed geschikt voor katten die wat extra motivatie nodig hebben bij voedselverrijking.

Wat zijn de voordelen van voedselverrijking?

Voedselverrijking is geen overbodige luxe maar juist een absolute must voor iedere kat. Het is namelijk niet alleen heel erg leuk voor jouw kat, maar heeft ook een groot aantal voordelen:

  • Het gaat verveling tegen waardoor gedragsproblemen voorkomen worden.
  • Het zorgt ervoor dat jouw kat de maaltijd niet snel naar binnen schrokt.
  • Je kat eet de maaltijd langzamer op wat leidt tot een betere spijsvetering.
  • Het houdt jouw kat actief en vermindert de kans op overgewicht.
  • De concentratie van jouw kat wordt verbeterd en er is minder kans op stress.
  • Je kat krijgt meer zelfvertrouwen en zit hierdoor lekkerder in zijn vel.
     

8 tips voor voedselverrijking voor katten

Je kunt voedselverrijking op verschillende manieren aan je kat aanbieden. Zo zijn er kant-en-klare voerpuzzels speciaal voor katten, maar je kunt ook zelf aan de slag met het maken van voerspellen. Je kunt het zo uitgebreid en creatief maken als je zelf wilt. We helpen je graag op weg met de 8 leukste tips voor voedselverrijking.

Tip 1: Brokken verspreiden
Leg de brokken op verschillende plekken in de kamer. Het is misschien eenvoudig maar zorgt ervoor dat jouw kat actief bezig is met het zoeken naar eten. Maak het op het begin niet te moeilijk en start met een kleine afstand tussen de brokken. Hiermee voorkom je frustratie als je kat de brokken niet kan vinden. Je kunt de brokken hierna steeds verder uit elkaar leggen om de uitdaging voor jouw kat te verhogen.

Tip 2: Brokken verstoppen
Vind jouw kat de brokjes wel erg snel? Verstop de brokken dan steeds meer op moeilijk bereikbare plekken. Je kunt hiermee zelfs de hoogte ingaan door de brokken op tafels te leggen. Het stimuleert jouw kat niet alleen om actief bezig te zijn, maar ook om op zoek te gaan en de scherpe zintuigen te gebruiken, zoals de neus en ogen.

Tip 3: Zelf voerpuzzels maken voor je kat
Wil jij graag zelf aan de slag met het maken van voerpuzzels? Een creatieve manier om jouw kat meer te laten doen voor zijn eten is door het eenvoudig maken van verschillende voerpuzzels. Zo kun jij een eiderdoos vullen met een aantal brokken of een bak vullen met wc-rollen en hier de brokken in verstoppen. Je kunt de brokjes ook in een doek rollen of in een washandje verstoppen. Je kat zal extra goed moeten nadenken over hoe hij de brokken uit de zelfgemaakte voerpuzzels kan krijgen.

Tip 4: Kant-en-klare voerballen
Ben jij niet zo creatief of zoek je iets dat minder tijd kost? Dan zijn er nog genoeg alternatieven om jouw kat voedselverrijking aan te bieden. In de Discus dierenspeciaalzaken zijn kant-en-klare voerballen te koop die jij eenvoudig met de brokken van jouw kat kan vullen. Het is dan aan jouw kat de taak om de brokken uit de voerballen te krijgen door ermee te spelen.

Tip 5: Aan de slag met speciale voerpuzzels
Heeft jouw kat de voerballen al snel onder de knie? Geen zorgen! In de Discus dierenwinkels bieden ze ook voerpuzzels voor katten aan. Net zoals de voerballen vul je de voerpuzzels met de brokjes van jouw kat. De voerpuzzels zijn in allerlei varianten en niveaus verkrijgbaar. Zo kun jij de beste voerpuzzel kiezen die jouw kat pas écht uitdaging geeft! Let op: zorg er wel voor dat de puzzels niet te moeilijk is. Je kat kan hierdoor extra gefrustreerd raken en dan schiet het gebruik van voerpuzzels zijn doel voorbij.

Tip 6: De kracht van kattenkruid
Breng de jager in jouw kat naar boven met kattenkruid! Katten kunnen maar liefst 20 keer beter ruiken dan mensen en reageren hierdoor sterk op bepaalde geuren. Veel katten zijn dol op de geur van kattenkruid. Je kunt dit in speciale speeltjes verstoppen waardoor het instinct om ermee te spelen in jouw kat ontwaakt. Combineer dit met het zoeken naar brokjes en je kat zal de uitdaging vinden die nodig is.

Tip 7: Breng het jachtinstinct naar boven
Wil jij jouw kat leren sluipen, springen en vangen? Dan is een interactief bewegend speeltje de ideale oplossing. Veel katten tonen extra veel interesse een bewegend object. Je kunt het speeltje op veel manieren schudden en bewegen waardoor jouw kat hier erachteraan gaat jagen en er zijn ook varianten verkrijgbaar waar je voer in kunt stoppen. Zo raakt je kat niet alleen zijn energie kwijt, maar het speelt ook in op hun natuurlijke gedrag.

Tip 8: Verspreid voeren met een voederautomaat
Ben jij overdag niet vaak thuis, maar wil je wel dat jouw kat meerdere kleine porties brokken per dag krijgt? Dan zou je het gebruik van een voerderautomaat kunnen overwegen. Je kunt de voederautomaat zo instellen dat jouw kat op meerdere gewenste tijdstippen de brokjes voorgeschoteld krijgt. De voederautomaat gaat open op de ingestelde tijden waardoor jouw kat kan genieten van meerdere kleine porties per dag. Zo voorkom jij dat jouw tussen de maaltijden last heeft van een hongergevoel.

 

Heb jij nog vragen over voedselverrijking voor katten of ben je opzoek naar de juiste voerpuzzels? Kom eens langs bij een Total Bite verkooppunt bij jou in de buurt en vraag het de specialist!

 

Gerelateerde producten

externalId=totalbite-news-detail-v2-5.1.1.1.2&filter[active]=1&filter[tags]=voedselverrijking-kat