Kat met gebitsproblemen? Herken de symptomen

Gebitsproblemen bij de kat

Katten zijn van nature schone dieren, maar om het gebit schoon en gezond te houden hebben ze de hulp van hun baasje nodig. Een gezond gebit is essentieel om te eten, en dus ook bij de opname van voedingsstoffen. Problemen aan het gebit kunnen ervoor zorgen dat andere organen zoals het hart en de nieren, beschadigd raken doordat bacteriën vanuit het gebit zich verspreiden naar deze organen.

Een goede gebitsverzorging is dus niet alleen belangrijk voor de hygiëne van het gebit, maar ook voor de algehele gezondheid van je kat. Helaas zijn gebitsproblemen een veelvoorkomende kwaal bij katten. In dit artikel lees je hoe je gebitsproblemen herkent, welke problemen vaak voorkomen en hoe je gebitsproblemen bij je kat kunt voorkomen.

Hoe herken ik gebitsproblemen bij mijn kat?
Katten zijn goed in het verbergen van pijn, wat het erg lastig maakt om gebitsproblemen bij katten te herkennen. Wel zijn er een aantal symptomen waar je op kan letten om te bepalen of je kat last heeft van zijn gebit. Wanneer je kat één of meerdere symptomen vertoont, is er een kans dat je kat last heeft van zijn gebit:

  • Verkleurde aanslag op tanden en kiezen
  • Pijn of agressie bij het aanraken van de bek
  • Moeizamer of langzamer eten
  • Aan één kant kauwen
  • Stinkende adem
  • Rood en/of gezwollen tandvlees
  • Speeksel en/of slijm
  • Met de poten aan de bek zitten

Herken je één of meer van deze symptomen bij je kat? Neem dan contact op met je de dierenarts. Katten laten hun baasje vaak niets merken, controleer daarom zelf regelmatig op rood en/of opgezwollen tandvlees, aanslag op de tanden en bultjes in het bekje.

Veelvoorkomende gebitsproblemen bij katten
Er zijn verschillende gebitsproblemen waar katten mee te maken kunnen krijgen en ieder probleem kent een eigen behandeling. Dit zijn de meest voorkomende gebitsproblemen:

Tandplak
Tandplak is een gele of bruine aanslag op de tanden die bestaat uit speeksel, voedingsresten en bacteriën. Onder invloed van speeksel kan tandsteen zich gaan mineraliseren. Hierdoor ontstaat tandsteen.

Tandsteen
Tandsteen is een bruine ‘brok’ die wordt gevormd op de tand. Wanneer je tandsteenvorming bij je kat te laat of niet laat behandelen kan dit leiden tot ontstekingen, onherstelbare schade aan het gebit of uiteindelijk zelfs het uitvallen van de tanden. Waar tandplak relatief eenvoudig te verwijderen is door goede verzorging van het gebit, kan tandsteen alleen verwijderd worden door de dierenarts wanneer de kat onder narcose is.

Tandhalslaesies (FORL)
Een veelvoorkomend gebitsprobleem bij katten is Feline Odontoclastische Resorptie Laesies, ook wel tandhalslaesies genoemd. Tandhalslaesies zijn gaten aan de buitenzijde van de tand die zich uitbreiden richting de wortel. Mogelijke oorzaken voor het ontstaan van tandhalslaesies kunnen beschadigingen van het glazuur zijn of ontstekingen van het tandvlees. Tandhalslaesie kan een gevolg zijn van tandplak en tandsteen. De enige mogelijke behandeling tegen een tandhalslaesie of FORL is het trekken van de tand.

Gingivitis Stomatitis Complex (GSC)
Gingivitis Stomatitis Complex ofwel GSC is een aandoening waarbij het tandvlees en slijmvlies in de bek chronisch ontstoken zijn. Katten met GSC hebben de aandoening het van jongs af aan en zijn vaak rustiger in gedrag en hebben problemen met eten. Bij sommige rassen, zoals de Maine Coon, Siamees en Burmees komt het gebitsprobleem vaker voor. De enige behandeling tegen de aandoening is het trekken van alle tanden. Dit klinkt erg extreem, maar katten wennen hier snel aan en kunnen snel alweer hun normale voeding eten.

Voorkomen is beter dan genezen
De hierboven genoemde problemen voorkom je natuurlijk het liefst. Een goede gebitsverzorging en een regelmatige controle is van belang om het gebit van je kat gezond te houden en gebitsproblemen te voorkomen. Het verzorgen van het gebit van je kat kan op diverse manieren:

Regelmatige controle
Allereerst is het erg belangrijk dat het gebit van je kat regelmatig (in ieder geval jaarlijks) wordt gecontroleerd door de dierenarts. Door regelmatig te controleren kunnen gebitsproblemen vroegtijdig worden ontdekt en direct aangepakt worden. Ook kun je je kat trainen dat je zijn bovenlip mag optillen. Je kunt dan de bovenkaak en de bovenste hoektand controleren op zwellingen of tandsteen.

Tandenpoetsen
Tandenpoetsen is de beste manier om de vorming van tandplak en tandsteen tegen te gaan. Voor het poetsen van het gebit van je kat gebruik je je vinger, een gaasje of een (vinger)tandenborstel en speciale huisdierentandpasta die geen giftige stoffen bevat voor je kat. Het meest effectieve om gebitsproblemen tegen te gaan is om enkele keren per week de tanden te poetsen. Dit za een erg positief effect op de gezondheid van het gebit van je kat hebben.

Speeltjes en snacks
Ook snacks waar je kat langere tijd op moet kauwen helpen bij het voorkomen van gebitsproblemen. Door het langs de tanden schuren van de snack wordt tandplak voorkomen. Hiernaast stimuleert het kauwen de aanmaak van speeksel, wat het tandglazuur beschermt en een natuurlijke werking heeft tegen tandplak. Naast snacks zijn er ook kattenspeeltjes die bijdragen aan een schoon gebit.

Kattenvoer om gebitsproblemen te voorkomen
Naast speciale gebitsverzorgingsproducten bestaat er ook voeding die de gezondheid van het gebit van je kat bevordert. Het eten van brokken zorgt ervoor dat tandplak mechanisch van de tanden verwijderd wordt. Om deze reden zijn brokjes beter voor het gebit van je kat dan natvoer. Dit wil niet zeggen dat natvoer minder gezond is voor je kat dan brokken, natvoer heeft namelijk andere voordelen zoals het hydrateren van je kat en het verkleinen van de kans op blaasgruis. Goede premium kattenvoer zoals de Total Bite special ´oral care´ maar ook de reguliere Total Bite cat adult, zijn uitermate geschikt om gebitsproblemen bij je kat tegen te gaan.

Gerelateerde producten

externalId=totalbite-blog-detail-5.1.1.1.2&filter[active]=1&filter[tags]=gebitsproblemen-kat