EK actie! Ontvang bij elke aankoop op Total Bite een gratis EK-armbandje!

Heeft jouw kat een blaasontsteking?

Blaasontsteking bij katten

Blaasproblemen bij katten komen geregeld voor. Met name met een blaasontsteking zijn de meeste katten helaas wel bekend. Ze kunnen hier vaak en veel last van hebben. Je herkent een blaasontsteking meestal aan dat het plasgedrag van je kat verandert, bijvoorbeeld door kleine beetjes te plassen, niet te kunnen plassen of ineens in huis te plassen.

Blaasgruis, maar ook stress, weinig beweging en overgewicht spelen een belangrijke rol bij blaasontsteking bij de kat. In dit artikel bespreken we onder andere de meest voorkomende oorzaken, de symptomen en de behandeling voor je kat bij blaasontsteking.

Wat is een blaasontsteking precies en hoe herken ik het?
Bij een blaasontsteking is de blaas van je kat, of eigenlijk de blaaswand, ontstoken. Door de ontsteking wordt de blaaswand extra gevoelig wat erg pijnlijk kan zijn. Wanneer je kat dan ook nog voortdurend aan het druppelen is doordat de blaas samentrekt, of constant zit te persen, doet dit natuurlijk nog meer pijn. Het druppelen en persen zijn niet de enige symptomen waaraan je een blaasontsteking zou kunnen herkennen. We zetten de meest voorkomende voor je op een rij:

  • Vaak plassen
  • Kleine beetjes plassen
  • In huis plassen
  • Bloed in de urine
  • Urine druppelen (incontinentie)
  • Persen zonder dat er urine volgt
  • Moeite of pijn bij het plassen
  • Miauwen tijdens het plassen
  • Andere geur van de urine
  • Overmatig wassen van de geslachtsdelen


Wat is de oorzaak van een blaasontsteking bij katten?
In eerste instantie denk je bij een blaasontsteking misschien aan een bacteriële infectie. Bij honden is dit ook meestal de boosdoener, dus zo gek is die gedachte niet. Bij katten ligt dit echter toch iets anders en wordt een blaasontsteking vrijwel nooit door een bacteriële infectie veroorzaakt. In slechts 5 procent van de gevallen lijkt hier sprake van te zijn, maar ook dan komt dit vaak alsnog voort uit een ander onderliggend probleem.

Katten zijn niet de beste drinkers. Doordat ze zo weinig drinken is de urine geconcentreerder en dit gaat bacteriële infecties juist tegen. Helaas neemt de kans op andere blaasproblemen, zoals blaasgruis of blaasstenen, wel toe bij te weinig drinken. Deze blaasproblemen kunnen dus ook de oorzaak van een (chronische) blaasontsteking zijn. Zo kan bij katers de plasbuis verstopt raken en zullen de korreltjes gruis de blaaswand irriteren en beschadigen wat een ontsteking kan veroorzaken.

Wanneer er niet één duidelijk aanwijsbare oorzaak van de blaasontsteking te vinden is, wordt de diagnose idiopathische blaasontsteking gegeven. In de meeste gevallen is er dan sprake van stress, een afwijkend slijmlaagje in de blaas, of geïrriteerde zenuwen van de blaas.

Gaat een blaasontsteking bij de kat vanzelf over?
Het hangt volledig van de diagnose af om te kunnen stellen of een blaasontsteking vanzelf over kan gaan. Wanneer je kater een blaasontsteking heeft doordat de plasbuis verstopt is geraakt, dien je onmiddellijk actie te ondernemen. Je kater kan niet meer plassen en kan daar zelfs aan overlijden. Bij blaasstenen is meestal (acuut) een blaasoperatie nodig om de stenen te verwijderen. Bij blaasgruis dient er een behandelplan opgesteld te worden om de gruis te behandelen en het in de toekomst te voorkomen. Bij een bacteriële infectie kan er antibiotica gegeven worden, maar doordat dit bij katten vrijwel nooit de oorzaak is heeft antibiotica vaak geen zin.

In veel gevallen kun je dus stellen dat een blaasontsteking vanzelf weer over moet gaan. Na 5 tot 10 dagen moet dit dan ook echt het geval wel zijn. Voor je kat is het wel zo prettig om gedurende de blaasontsteking de klachten wel te behandelen. De dierenarts kan hier pijnstillers, blaasontspanners of ontstekingsremmers voor voorschrijven zodat je kat niet onnodig pijn hoeft te hebben. Je kat kan hierdoor ook beter en minder pijnlijk plassen wat bevorderlijk voor de genezing is.

Wat kan ik wel doen als mijn kat een blaasontsteking heeft?
Neem ten eerste altijd contact op met de dierenarts om de urine van je kat te laten onderzoeken. Vang de urine van je kat op in een bakje of beker zodat je deze mee kunt nemen. Dit mag niet te lang van te voren zijn opgevangen, overleg daarover even met je dierenarts. Een goed en uitgebreid urineonderzoek is belangrijk om de oorzaak te achterhalen.

Afhankelijk van de uitkomst wordt er soms ook nog voor een bacteriologisch onderzoek gekozen. De urine dient dan d.m.v. een blaaspunctie steriel uit de blaas gehaald te worden. Bij een vermoeden van blaasstenen, tumoren of lichamelijke afwijkingen zal er een echo van de blaas gemaakt worden. Een echografisch onderzoek geeft veel informatie wat nodig is om de exacte oorzaak goed vast te stellen. Pas dan kan er een gericht behandelplan worden opgesteld.

Wanneer het onderzoek geen duidelijke oorzaak aanwijst en je kat de diagnose idiopathische blaasontsteking krijgt, zul je voornamelijk ook zelf aan de slag moeten. Je zult je kat moeten motiveren beter te gaan drinken, bijvoorbeeld door meer waterbakken te plaatsen of een drinkfontein aan te bieden. Het is belangrijk dat je kat goed drinkt én plast. In veel gevallen is stress de oorzaak. Dit is niet altijd direct te herkennen omdat katten dit goed kunnen verbergen. Het is altijd de moeite waard om hier eens samen met een kattenexpert naar te kijken. Door de stress te verminderen nemen de klachten snel af en verdwijnt een blaasontsteking vaak vanzelf.

Gerelateerde producten

externalId=totalbite-news-detail-v2-5.1.1.1.2&filter[active]=1&filter[tags]=blaasontsteking-kat