Problemen door haarballen bij katten

Heeft jouw kat last van een haarbal?

Wanneer je voor het eerst een haarbal ziet sta je er misschien wel even raar naar te kijken. Een haarbal ziet er in eerste instantie dan ook best gek uit. Ook de manier waarop een kat zich van een haarbal ontdoet kan even schrikken zijn. Vrijwel iedere kat krijgt met haarballen te maken. In dit artikel vertellen we je meer over hoe haarballen ontstaan, of ze gevaarlijk kunnen zijn en wat je kunt doen om haarballen bij je kat zoveel mogelijk te voorkomen.

Hoe ontstaat een haarbal?
Katten zijn echte ijdeltuiten en besteden zelf veel tijd en aandacht aan de verzorging van hun vacht. Dit doen ze door met de tong de vacht zeer nauwkeurig schoon te likken. Tijdens het wassen van de vacht krijgt de kat veel losse haren binnen. Bij normale hoeveelheden zullen deze haren geen problemen opleveren en via de ontlasting weer mee naar buiten komen. Kattenharen zijn echter onverteerbaar waardoor ze bij grotere hoeveelheden in de kattenmaag kunnen ophopen. Langharige katten, of katten die in de rui zijn, hebben hier het meest last van. De haren klitten samen en vormen zich tot een haarbal. Het lichaam merkt dit op en de haarbal gaat in de loop van de tijd irriteren. Wanneer deze haarbal te groot is of te lang blijft zitten kan deze het spijsverteringskanaal van de kat blokkeren. Om van deze haarbal af te komen zal je kat proberen deze uit te braken.

Hoe ziet een haarbal eruit?
De naam haarbal kan enigszins voor verwarring zorgen. Het doet vermoeden dat het om een balletje met kattenharen gaat. Een haarbal is echter niet rond maar langwerpig en kan wel 5 tot 10 cm lang zijn. Sommige katteneigenaren vinden het wat op een harige kattendrol lijken. Dit is te verklaren doordat de haarbal op weg naar buiten de vorm van de slokdarm en endeldarm moet aannemen. Hierdoor komt de haarbal worstvorming naar buiten. De haarbal houdt wel gewoon de kleur van de vacht en bevat soms een laagje slijm of gal met wat onverteerd voedsel.

Welke katten zijn gevoeliger voor haarballen?
Over het algemeen krijgt iedere kat wel een keer met haarballen te maken. Onderzoek wijst uit dat ongeveer 10% van de kortharige katten minimaal twee keer per jaar een haarbal uitbraakt. Vanzelfsprekend zijn katten met een lange of dikke vacht zoals de Maine Coon en de Noorse Boskat, gevoeliger voor de vorming van haarballen. Zij hebben gemiddeld twee keer zo vaak last van haarballen als kortharige katten. Leeftijd brengt daarnaast ook een verhoogd risico met zich mee. Kittens en jonge katten hebben bijna nooit last van haarballen terwijl dit bij volwassen en oudere katten alleen maar toeneemt. Katten met huidproblemen krijgen ook vaker te maken met de vorming van haarballen. Zij hebben bijvoorbeeld last van jeuk door een allergie waardoor ze de vacht overmatig likken en op die manier grotere hoeveelheden kattenvacht binnenkrijgen. Dit geldt ook voor katten die (geregeld) in de rui zijn. Wanneer je kat elke dag een haarbal uitbraakt is het verstandig om een specialist te raadplegen voor verder onderzoek.

Zijn haarballen schadelijk?
Ja, haarballen kunnen veel problemen opleveren en in het ergste geval zelfs dodelijk zijn. Dit heeft alles te maken met de verstopping die in het maagdarmkanaal kan ontstaan. Het lichaam van de kat zal altijd proberen de haarbal uit te braken, maar in sommige gevallen is dit niet meer mogelijk. Wanneer de haarbal dwars ligt en de uitgang naar de maag of darmen afsluit kan dit voor serieuze problemen zorgen. De haarbal dient dan door de dierenarts verwijderd te worden. In deze ernstige gevallen zal met spoed (afhankelijk van de positie waar de haarbal zich bevindt) een endoscopie of operatie nodig zijn. Je kunt zo’n vastzittende haarbal herkennen aan de volgende symptomen:

 • Overgeven zonder dat er wat komt
 • Geregeld kuchen en hoesten
 • Veel en vaak gal spugen
 • Last van buikpijn hebben
 • Een bolle buik tonen
 • Obstipatieproblemen
 • Slecht of niet willen eten
 • Enkel kleine hoeveelheden willen eten
 • Gras of planten willen eten
 • Braken na het eten
 • Gewicht verliezen

Hoe kun je haarballen voorkomen?
Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen dat jouw kat last krijg van haarballen. Om je hier mee op weg te helpen hebben we een aantal anti haarbal tips voor je verzameld.

Besteed aandacht aan vachtverzorging
Door de vacht van je kat in goede conditie te houden en regelmatig te borstelen krijgt je kat al aanzienlijk minder haren binnen. Voor katten die zich niet makkelijk laten kammen kun je de hulp van een ervaren trimster overwegen. Houd ook de leefomgeving zoveel mogelijk vrij van ronddwarrelende haren.

Overweeg het overstappen naar andere voeding
Er is Total Bite kattenvoeding verkrijgbaar die anti-haarbal ingrediënten bevat om de vorming van haarballen tegen te gaan. Gezonde voeding met natuurlijke vezels verbetert de afvoer van haren via de ontlasting. De voeding is speciaal samengesteld om je kat in gezonde conditie te houden en het gezond houden van de huid en vacht, waardoor de kat minder haar zal verliezen.

Bied kattengras aan
Wanneer je kat last heeft van een haarbal die dwars zit zal de behoefte om aan planten te kauwen toe gaan nemen. Dit kan best gevaarlijk zijn omdat sommige kamerplanten giftig zijn voor katten. Speciaal kattengras is veilig voor katten en ze vinden het vaak ook lekker. Een groot voordeel is dat de sprietjes zich om de haarbal wikkelen om deze makkelijker af te voeren.

Anti-haarbal pasta
Een veel gebruikt middel bij problemen door haarballen is ‘malt’. Dit wordt meestal in de vorm van een kattenpasta gegeven. Tegenwoordig zijn er veel verschillende, effectieve nieuwe pasta's die een combinatie van mout, iepenschors en gras bevatten. Deze ingrediënten stimuleren bijvoorbeeld de vorming van slijm in het spijsverteringskanaal, waarmee wordt voorkomen dat de ingeslikte haren gaan klitten. De kattenharen kunnen hierdoor makkelijker door de darm bewegen.

Haarbalpasta van de dierenarts
Wanneer de klachten bij jouw kat hardnekkiger zijn kun je de dierenarts om haarbalpasta vragen. Deze heeft een laxerende werking. Voor de kat is dit een wat minder leuke oplossing, maar soms kan het nodig zijn om een operatie of zelfs erger te voorkomen.

Het belang van gezonde voeding
Het blijft belangrijk voor een kat om zich regelmatig van haarballen te ontdoen. Dit proces is enigszins te versnellen door voeding te geven die de juiste combinatie oliën, vetten en andere essentiële ingrediënten bevat. Deze ingrediënten zullen helpen bij de verwijdering van haarballen en de vorming ervan zoveel mogelijk tegengaan. Ook is het belangrijk om je kat een voeding te geven die bijdraagt aan een zo gezond mogelijke huid en vacht. Door haaruitval en haarverlies zoveel mogelijk te voorkomen kun je de vorming van haarballen zoveel mogelijk verminderen. Hierdoor krijgt de kat minder haren binnen tijdens het wassen en zal de vorming van haarballen aanzienlijk verminderen. Wij kunnen hier zowel de Total Bite Special ‘Sensitive’ als de ‘Indoor/Sterilised’ voor aanbevelen. Deze premium kattenvoeding is uitermate geschikt als dagelijkse voeding voor gevoelige katten met verschillende problemen zoals een slechte eetlust, urinewegproblemen, een overgevoelige spijsvertering of een slechte huid en vacht. De voeding is speciaal samengesteld om je kat in gezonde conditie te houden en bevat de juiste anti-haarbal ingrediënten.

Gerelateerde producten

externalId=totalbite-blog-detail-5.1.1.1.2&filter[active]=1&filter[tags]=haarballen-bij-katten