Heeft jouw kat last van huid- of vachtproblemen?

Huid- en vachtproblemen bij de kat

Het is erg vervelend als je kat huid- en vachtproblemen heeft. De huid is het grootste orgaan van het lichaam en daarmee een ultieme barrière. Wanneer dit orgaan niet optimaal functioneert, kan jouw kat last krijgen van verschillende soorten huidproblemen. Huid- en vachtproblemen zijn een van de meest voorkomende aandoeningen bij katten. De symptomen zijn verschillend per kat, maar gelukkig makkelijk te herkennen. In dit artikel lees je hoe je huid- en vachtproblemen herkent, wat de oorzaak kan zijn en wat je kunt doen om de huid- en vachtproblemen te verhelpen.

Aan welke klachten kan ik huid- en vachtproblemen herkennen?
Vachtproblemen en huidproblemen gaan vaak samen gepaard, of de vachtproblemen zijn een gevolg van de huidproblemen. Bij de meeste problemen zie je direct duidelijke veranderingen aan de huid en vacht ontstaan. De problemen vallen echter niet bij iedere kat meteen op. Bij een kat met een korte vacht zal het eerder opvallen dan bij katten met een dikke of lange vacht. Daarom is het belangrijk dat de huid en vacht altijd goed in de gaten worden gehouden, zodat je eventuele problemen tijdig herkent.

Er zijn een aantal veranderingen waar je extra alert op kunt zijn. Mocht je één van deze symptomen bij je kat herkennen, maak dan een afspraak en bezoek de dierenarts om het samen eens goed te bekijken.

  • Verkleuring van de huid
  • Verkleuring van de vacht
  • Doffe vacht
  • Vilt- en klitvorming
  • Roos en huidschilfers
  • Bultjes
  • Wondjes
  • Korstjes
  • Kale plekken
  • Overmatig haarverlies

Waar worden huid- en vachtproblemen bij katten door veroorzaakt?
Je wilt als baasje natuurlijk dat jouw kat zo snel mogelijk van zijn of haar huid- en vachtproblemen af is. Het is belangrijk om te achterhalen waar de klachten door veroorzaakt worden, om zo de juiste behandeling te kunnen starten. Er zijn veel verschillende oorzaken van huid- en vachtproblemen, daarom hebben wij de meest voorkomende en de bijbehorende adviezen voor je opgesomd.

Voedselallergie of -intolerantie
Bij een voedselallergie ontstaat er een overgevoeligheidsreactie. Er ontstaan tegenstoffen in het lichaam die via voeding opgenomen worden. Allergische reacties die veel voorkomen variëren van jeuk tot andere huidklachten. Een voedselallergie kan bij verschillende soorten voer optreden zoals bij blikvoer, droogvoer, vleesvoer, tussendoortjes en zelfbereid voer (bedoeld voor mensen). Er kan pas een overgevoeligheidsreactie optreden als je kat een langere tijd is blootgesteld aan een bepaalde stof. De kat moet dus een langere tijd de voeding met deze stof krijgen. Dit geldt ook voor wanneer je andere voeding aan het proberen bent.

Het is belangrijk om te weten dat een allergische reactie niet kan ontstaan bij iets wat je eenmalig hebt toegediend. Het lichaam van de kat moet het stofje eerst kunnen herkennen om er een allergische reactie van te krijgen. Je kat zal het dus vaker gegeten moeten hebben. Jeuk bij katten is het meest voorkomende symptoom bij een voedselovergevoeligheid. De jeuk bevindt zich vaak op het hoofd, in de nek, rond de bek en de oren.

Parasieten
Parasieten kunnen heel vervelend zijn voor je kat. Er bestaan veel verschillende parasieten en de overlast hiervan is ook verschillend. Er zijn parasieten welke maar een beperkte invloed op je kat hebben. maar andere parasieten veroorzaken weer ernstige klachten of zelfs gevaarlijke ziektes. Het is belangrijk om de juiste zorg te bieden en parasieten te bestrijden.

Een parasiet is een organisme dat zowel inwendig als uitwendig voorkomt. Een inwendige parasiet nestelt zich in het lichaam van de kat, dit kunnen wormen zijn. Een uitwendige parasiet zit op de huid of in de vacht, dit kunnen vlooien, teken en mijten zijn. Met name de vachtmijt zorgt regelmatig voor problemen. Deze mijten veroorzaken jeuk en een grote hoeveelheid roos en huidschilfers. Je ziet dit vooral op de rug en op de flanken ontstaan. Door je kat goed en tijdig met de juiste middelen tegen parasieten te behandelen kun je veel vervelende huid- en vachtproblemen voorkomen. Het kan soms nodig zijn je kat met een speciale kattenshampoo te wassen.

Atopie (atopische dermatitis)
Huidproblemen die veroorzaak worden door allergische reacties als gevolg van allergenen in de omgeving worden atopische dermatitis of atopie genoemd. De meest voorkomende allergenen zijn stuifmeel, graspollen en huisstofmijten. Een aantal reacties zijn seizoensgebonden en nemen af naarmate de allergenen niet meer worden afgegeven. Dit zijn reacties die voornamelijk veroorzaakt worden door planten en bomen.

Zodra de kat in aanraking komt met een allergeen ontstaat er een afweerreactie om de allergie opwekkende stof af te weren. De jeuk die katten hierbij ervaren bevindt zich vooral rond de kop, buik en poten. Je merkt vaak dat de kat zich overmatig gaat likken, waardoor kale plekken kunnen ontstaan. De behandeling is vaak langdurig en begint bij symptoombestrijding om erger te voorkomen. Pas wanneer de veroorzaker achterhaald kan worden kan er een gerichter behandelplan worden opgesteld.

Schimmelinfectie van de huid
Huidschimmel is een besmettelijke aandoening, welke wordt overgebracht door “sporen” van schimmel. Microsporum canis is de meest voorkomende schimmel bij katten. Mensen, honden en knaagdieren kunnen ook besmet raken met deze schimmel. Het is belangrijk om de schimmelinfectie grondig te bestrijden, want de schimmelsporen kunnen zeer lang besmettelijk blijven en kunnen zich overal in huis plaatsen.

Een schimmelinfectie komt relatief vaker voor bij Perzische en jonge & oude katten met een verminderd afweersysteem. Er kan ook sprake zijn van dragers, dit zijn katten die geen klachten hebben, maar wel de schimmelinfectie bij zich dragen. Het gevaar van dragers is dat zij de infectie ongezien op andere dieren en mensen kunnen overdragen. Een hardnekkige schimmelinfectie kan voor vervelende, langdurige huid- en vachtproblemen zorgen. Schakel tijdig hulp in van een specialist om erger te voorkomen.

Wat kan ik tegen de huid- vachtproblemen van mijn kat doen?
Huid- en vachtproblemen zijn niet altijd te voorkomen. Het is belangrijk alert te zijn en je kat regelmatig even te controleren, bijvoorbeeld tijdens het kammen of aaien. Raadpleeg de dierenarts wanneer je eigenaardigheden opmerkt en ga samen op zoek naar de oorzaak. Wanneer allergische reacties door voeding veroorzaakt worden kan het nodig zijn om over te stappen naar een andere soort kattenvoeding. Voor overgevoelige katten kunnen de Total Bite Specials uitermate geschikt zijn als dagelijkse voeding.

Deze premium kattenvoeding is speciaal samengesteld om de huid en vacht van je kat in gezonde conditie te houden.


Gerelateerde producten

externalId=totalbite-blog-detail-5.1.1.1.2&filter[active]=1&filter[tags]=kat-huidproblemen-vachtproblemen